Under 2000-talet har handeln med antikvariska böcker förändrats i grunden. Nu domineras den av näthandel, och på de digitala marknadsplatserna strömmar allt fler privata säljare till. Resultatet har blivit att det aldrig tidigare funnits så många begagnade böcker till salu i Sverige. Och till så låga priser. De traditionella antikvariaten får kämpa för sin överlevnad.
På 25 år har Bokbörsen växt från ingenting till en svensk gigant med 3,9 miljoner titlar till salu fördelat på flera 10000-tals säljare. Bara de första åtta månaderna i år har Bokbörsen växt med nästan 10000 titlar per månad. Lägger man därtill Antikvariatnets och Traderas titlar så finns det snart 5 miljoner böcker att köpa på nätet.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Det går att likna situationen vid en oöverskådlig bazar där man kan hitta en bok för en spottstyver medan samma bok i ett närstående stånd gör ett ordentligt hål i plånboken. Ta till exempel originalupplagan av Kerstin Ekmans kritikerrosade och filmade roman Händelser vid vatten (1994). Den kan köpas på nätet i mycket gott skick för lägst 18 kronor och i många fall för omkring 20. De dyraste kostar mer än tio gånger det priset. För samma originalupplaga och i samma skick! Exemplen är närmast oräkneliga.
De som tar mest stryk i den matchen om kunderna är de etablerade antikvariaten som fortfarande hyser sina bokbestånd i butiker och som har (växande) hyreskostnader och i vissa fall lönekostnader att ta hänsyn till i sina resultatrapporter och som därför inte har en chans att ta upp lågprisförsäljarnas kastade handskar.
Av landets runt 250 verksamma antikvariatsföretag av någorlunda storlek (> 3000 titlar på hyllorna) är drygt 50 aktiebolag. Det är i den gruppen man hittar företag som sedan flera år har tvingats konstatera att omsättning och resultat kontinuerligt har minskat. Snart måste några gräva efter nytt kapital för att inte tvingas slå igen butiken. Det är här krismedvetandet i branschen vilar som tyngst över morgondagen.
Att det också finns en handfull bolag som visar ökad försäljning och verkligt goda resultat är naturligtvis mycket glädjande. De borde kunna fungera som förebilder som visar att det går att möta tuff konkurrens och prispress genom att överge det bokliga allmängodset och koncentrera sig på det mer särpräglade, historiskt värdefulla och ovanliga. Att ha en mer sparsmakad inköpspolicy och att med professionell katalogisering öka värdet på det man säljer. Och att bredda verksamheten med professionella konsultationer.
Halvårsstatistiken för försäljningen av nya böcker 2024 visar på ett klart tapp för den tryckta boken. En miljon färre fysiska böcker såldes jämfört med samma period förra året, vilket mest syns hos internetbokhandeln. Liknande statistik finns tyvärr inte för antikvariaten, men det är sannolikt att också de har fått känna av minskat sälj, även om vi inte vet omfattningen.
Hur som helst pekar utvecklingen mot en allt större “folklig” del av begagnatmarknaden med Bokbörsen som främste mäklare. Den andra delen, de traditionella antikvariaten, som mest finns i Antikvariatnet (men också i Bokbörsen), tycks få bilda en “exklusiv” bastion mot loppiseringen och som i ökad grad måste satsa på kvalitet och värdeskapande i stället för på kvantitet och lågpris.
Är det David mot Goliat?
Gästskribent: Ola Persson
Delägare i antikvariatet Yconoma Books
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!