Nytt uppsving för den unga poesin

Poeter det pratas om. Från vänster: Hanna Rajs, Aya Kanbar, Ellen Nordmark, Ali Alonzo och Nioosha Shams. Arkivbild/Pressbild: Fredrik Sandberg/TT, Severus Tenenbaum, Modernista, Elvira Glänte, Louise Helmfrid.

Ung svensk poesi tar plats just nu. Förutom en flitig utgivning av debutanter och exponering i nya format, har poesin också blivit samtalsämnet på mångas läppar.

Ellen Nordmark och Nioosha Shams. Aya Kanbar, Hanna Rajs och Ali Alonzo. Den unga svenska poesin syns och märks. Inte bara genom en flitig utgivning på senare år, utan också genom nya publikationer, evenemang och scener för poesi.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

– Det är väldigt många som håller på med poesi, det är många aktiva scener, samtidigt som förlagsvärlden är vid god vigör med många mindre förlag som ger ut poesi. Det är väldigt roligt, säger Saga Wallander, poet och redaktör på Lyrikvännen.

Under våren och sommaren har ämnet också debatterats i medierna. Däribland SvD:s omtalade reportage om en klick unga och tongivande, företrädesvis manliga, poeter i Stockholm och deras poesifester på ställen som Riche och Café Opera.

Kritisk

Men Ida Mirow, själv poet som driver det litterära nättidskriften Pralin Magasin, är kritisk till bilden av en ny poesivåg.

– Vilket uppsving och vilken våg? Som jag upplever det är det lika många som utövar poesi som förut. Det är snarare ett uppsving i medierapporteringen och sättet man rapporterar på, och som inte efterfrågar litteraturen utan livsstilen kring poeterna, säger hon.

Ida Mirow menar också att här finns en snedfördelning till de manliga utövarnas fördel.

– Grejen är att när killar gör något får det mer uppmärksamhet än när tjejer gör något som de alltid har gjort.

Men det är ändå ett faktum att det blivit en sorts samling kring poesi de senaste åren. En subkultur om man så vill, där unga poeter också lyfter och hjälper varandra genom egenstartade publikationer som Babo och L’amour La Mort.

– Den här gruppen har en viktig roll, jag tycker om att de har skapat utrymmen där folk kan publicera texter, vilket ju är något vi alla gynnas av. Många är rädda för poesi för att det kan upplevas som elitistiskt och lite svårt, så det är bra att den görs mer lättillgänglig, säger Örebropoeten Aya Kanbar som själv medverkat i Babos nyhetsbrev.

På nätet

Sociala medier bidrar också till att tillgängliggöra poesi för en större och yngre publik. Det menar Madeleine Grive, grundare av magasinet 20tal som också driver poesiscenen Akt Ung:

– Jag tror att när man söker sitt språk i dag, så inspireras den av hur man skriver på internet, säger hon.

En annan gemensam nämnare är den personliga berättelsens status i samhället, menar Saga Wallander.

– Den står högt i kurs och många använder poesin som ett sätt att bearbeta sina liv, det tror jag är en del av förklaringen.

Text: Anna Hedlund/TT

Fakta: Ung svensk poesi

Poeter det pratas om: Ali Alonzo, Aya Kanbar, Ellen Nordmark, Frej Haar, Jonathan Brott, Nioosha Shams, Maria Bodin, Clara Kronhielm, Albin Duvkär.

Publikationer: Babo, L’amour La Mort, Pralin Magasin.

Scener: Malmö Txt, Stockholm Poet Society, Ortens bästa poet, Akt Ung.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,