Region Stockholms rapport speglar Stockholmsfixering i bokbranschen

Författare (?) samlas i Ivar Los park och drömmer om att bli utgivna på något förlag i Stockholm. Foto: iStock.

RAPPORT. Region Stockholm kartlägger bokbranschen i en ny rapport. Den lyfter statistik om hur Stockholmscentrerad branschen är när det gäller förlag, agenter och huvudkontor för återförsäljare. Men även att 50 % av medlemmarna i Författarförbundet är bosatta i Stockholm. Rapporten drar dock felaktigt slutsatsen att den som vill bli författare flyttar till Stockholm. En sådan flytt vore snarare kontraproduktivt med tanke på att hur dyrt det är att leva i huvudstaden och att konkurrensen om utrymme i lokalmedia är mördande. Snarare är det att många yrken som blir författare (journalister, advokater, politiker, artister mfl) har en större chans till jobb i Stockholm. För det är ju inte många som kan leva på sitt författarskap som vi vet. Men det är förstås fler mingel och förlagsfester i Stockholm.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.