Jag är född i Stockholm men flyttade som 10-åring till trakterna runt några av Sveriges mest historiska platser: Skara, Varnhem och Axvall.
Här är spåren av gammal civilisation inte svår att finna och lämningar finns från Sveriges första kristna samhällen vilket brukar ses som en övergång från vikingatiden till svensk medeltid. Kata gård intill klostret i Varnhem dateras till 900-talet vilket mer eller mindre skriver om Sveriges medeltida historieskrivning.
Men det är en sak att vara intresserad av medeltiden och en helt annan att beskriva och levandegöra den, alla fakta måste kontrolleras – fallgroparna är enorma och oerhört många! Vilka djur fanns här, vilka träd? Vad åt man och hur klädde man sig? Och viktigast av allt – vad “visste” man, hur tänkte man och hur såg man på sin omgivning?
När man skriver en bok i “jag-form” sätter man strikta begränsningar för sig själv – varenda tanke min huvudperson tänker måste kunna tänkas av en 17-åring på 1300-talet.
Många böcker fick bli referenslitteratur och sedan fick man “fly” in i sin egen värld för att avskärma sig från moderna tankar. Boken är i första hand skriven mellan midnatt och 02 på natten, när jag kunde finna denna frid.
Det blev en resa in i medeltiden som inte alls slutade som jag tänkt mig…
Törnet och rosen
- Förlag: Lava förlag
- Utgiven: 2024-06-13
Herrens år 1350, när pestens härjningar skapar en värld av förlust och överlevnad, möter vi Adrian – oäkta son till en enkel sockenpräst inte långt från Varnhem i Västergötland vars liv förändras i sjukdomens mörka skugga. Han finner sig plötsligt ensam och jagad efter att ha förlorat sina föräldrar till den obevekliga smittan. Läs mer »