Lär dig mer på 5 minuter

Över 9000 personer i och kring bokbranschen prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev för att hålla sig uppdaterade om trender, affärer liksom nya böcker och författarskap. Det tar bara fem minuter att läsa.

Du kan avregistrera dig från våra utskick när du vill genom att klicka på en länk i vårt nyhetsbrev. För mer information om våra policy om personuppgifter, läs mer på vår hemsida och hos Mailchimp som vi använder som plattform för utskick av epost.

Senaste nyhetsbrevet:

Läsrörelsen-grundaren Elisabet Reslegård får pris

PRISTAGARE. Elisabet Reslegård, grundare av Läsrörelsen, har tilldelats Ingvar Lundbergpriset på 150 000 kronor av Natur & Kultur. Priset erkänner hennes långvariga insatser för att främja läslust och sprida kunskap om läs- och skrivsvårigheter hos barn och unga. Reslegård har sedan starten av Läsrörelsen 2000 drivit flera initiativ, såsom Läslov och Read Hour, som bidragit till att stärka barns läsning i Sverige. Priset delas ut på Bokmässan i Göteborg den 26 september.

Makaber – ny novelltidskrift för skräck och fantastik

🧛 NYSKRÄCK. Makaber heter en ny, ideellt driven, tidskrift med fokus på skäck och fantastisk som startats av författarna Hillevi och William. Planen är fyra nummer per år, första numret trycks i december 2024. ”Vi startade Makaber för att vi ville skapa en plats för svenska förtfattare att publicera sina korta verk i ett fint format med möjlighet att nå en engagerad publik. Det är en plats för skräck och fantastik och thriller och ja, allt det där spännande och makabra”, skriver de på Facebook.
Plattformen för tidningen är dock en Patreonsida. Utöver noveller utlovas flash fiction, lyrik, kåserier och recensioner.

Illustratören Aron Landahl får Elsa Beskow-plaketten 2024

✍️ PRISAD. Aron Landahl tilldelas Elsa Beskow-plaketten 2024 för sin bok Alla äter alla, som hyllas för sin skildring av livets kretslopp genom naturens skönhet och grymhet. Landahls stil jämförs med Cézanne och gammaldags skolplanscher. Priset, instiftat 1958, består av 25 000 kronor och delas ut den 21 november, skriver Svensk biblioteksförening.

NaNoWriMo skakas av AI-bråk

🤖 AI-FAJT. NaNoWriMo (tävlingen som går ut på att skriva en roman på 50 000 ord inom loppet av 30 dagar i november) har mött kritik efter att ha sagt att motstånd mot AI i skrivandet är ”klassistiskt och ableistiskt”. Organisationen menar att AI kan hjälpa underprivilegierade och funktionshindrade författare, men många författare anser att detta strider mot NaNoWriMos värderingar, rapporterar The Verge.

ANALYSBREVET

Prissättning av pappersböcker och download-böcker

Digitala abonnemangstjänster ger kunderna billiga böcker medan förlag och författare får stora volymer. Men hur prissätter man pappersböcker när upplagorna sjunker? Och vilken nivå är rimlig för nedladdningsbara digitala format?

Mariefreds bokhandel blir en del av Ugglan

📚 BOKHANDELSVÄRVNING. Mariefreds Bokhandel, ägd av Eva Karlsson, går med i Ugglans bokhandelsnätverk efter 20 år. Karlsson ser fram emot att utöka kontakten med kunder och kollegor i hela landet. Hon hoppas på förbättrade marginaler tack vare medlemskapet i Ugglan, skriver SvB. Namnet på bokhandeln förblir detsamma. Senaste officiella bokslutet (per 30 april 2023) omsatte butiken 2,4 (2,7) Mkr och gjorde en vinst på 213 (269) tkr.

Fridell och Silventoinen skriver true crime om miljöbrott

SKRÄPDROTTNING. Rättegången mot Think Pink, företaget misstänkt för illegal dumpning av avfall i Mellansverige, inleddes idag. Samtidigt avslöjas företagets mörka historia i den kommande boken Queen of Trash av Daniel Fridell och Nina Silventoinen. Boken, som släpps på WAPI våren 2025, skildrar en skandal med miljöbrott, korruption och organiserad brottslighet, och kommer att finnas som ljudbok och e-bok.
– Den här historien innehåller ALLT: miljöbrott, korruption, MC-gäng, prostitution och utpressning. Det är en helt osannolik härva som nystas upp. Jag vill i boken ge en bild av hela skandalen och hur den drabbat vår miljö och livet för så många vanliga människor i Sverige, säger Daniel Fridell i ett pressmeddelande.

Theis Ørntoft får Per Olov Enquists pris 2024

🏆 PRISAD. Författaren Theis Ørntoft tilldelas Per Olov Enquists pris 2024 för sin roman Jordisk. Juryn hyllar boken som en epokgörande verk som förenar släktromanen med ett nytt sätt att beskriva människan och vår tids kriser. Ørntoft, som tidigare belönats med European Union Prize for Literature 2024, får priset vid Bok & Bibliotek i Göteborg den 28 september. Prissumman är 5 000 Euro.

Elin Hägg får Carl von Linné-plaketten 2024 för bok om sex

🏆 BARNBOKSPRIS. Elin Hägg tilldelas Carl von Linné-plaketten 2024 för sin bok Sex: en historisk resa. Priset, som instiftades 1998, belönar årligen föregående års bästa fackbok för barn eller ungdomar. Juryn hyllar Häggs bok för dess informativa och normkritiska skildring av västerländsk sexualitet, förstärkt av humoristiska illustrationer. Prissumman är 25 000 kronor.

Svedjedal: Saltkråkan handlar om ett kulturmöte

Saltkråkan var otidsenlig redan när den skrevs – så vad händer när historien ska utspelas under 2020-talet? Det finns ett budskap som en nyinspelning inte bör missa, anser litteraturvetaren Johan Svedjedal.
– Jag tror inte man ska tappa den etiska sidan.

Barnes & Noble ska öppna 58 butiker under 2024

🏪 BOKHANDELSBOOM. Barnes & Noble planerar att öppna 58 nya butiker i USA under 2024, vilket markerar en fortsatt expansion efter att ha öppnat 30 nya butiker 2023, skriver Fast Company. Denna tillväxt är en del av en större strategi för att stärka sin närvaro och anpassa butikskoncepten efter lokala marknader. De nya butikerna kommer att öppnas på en blandning av stora och mindre platser, vilket understryker en förnyad efterfrågan på fysiska bokhandlar. Men för att sätta det i perspektiv: B&N har drygt 600 butiker i USA med 335 miljoner invånare. Akademibokhandeln har 95 butiker i Sverige med 10,5 miljoner invånare. Översatt till USA skulle B&N då haft 2900 butiker. Det finns även 2600 indiebokhandlare i USA – vilket motsvarar Ugglans spridning i Sverige.

Peter Bergting oroad över att AI ersätter illustratörer

🦾 AI-OMSLAG. Illustratören Peter Bergting upptäckte nyligen att han ersatts av AI-genererade omslag i en nyutgåva av bokserien Tidsväktarna, rapporterar SVT. Bergting uttrycker oro över att AI tar jobb från illustratörer och menar att tekniken bygger på att ”dammsuga internet” på andra konstnärers verk, inklusive hans egna.

Mattias Edvardsson startar nya serien Brottsplats Söderslätt

Författaren Mattias Edvardsson slog igenom internationellt med En helt vanlig familj som såldes till ett trettiotal länder och filmatiserades av Netflix. Nu skriver han på heltid och släpper en ny serie som är mer polisdeckare – men ändå inte.

Som så många andra författare beskriver Mattias Edvardsson det som att han skrivit i hela sitt liv. Redan när han gick på gymnasiet skickade han in sitt första romanmanus till förlag.

För att läsa denna artikel krävs en prenumeration på nyhetsbrevet Boktugg Spänning.  Logga in eller teckna en prenumeration.

Varannan vecka kommer en ny intervju med en (eller flera) spänningsförfattare i Boktugg Spänning.

Spännande läsning för dig som giller kriminalromaner, thrillers och andra subgenrer inom spänningssegmentet.

Kickstarter för ny bok av Simon Stålenhag nådde målet på 25 minuter

⏱️ QUICKSTART. Fria Ligan har laddat inför Kickstartern av Simon Stålenhags nya bok med rejäl marknadsföring och fått närmare 3000 personer att bevaka den. Med tanke på tidigare Kickstartersuccéer sattes målet på en modest nivå – 24 480 dollar (ungefär en kvarts miljon kr). Det tog endast 25 minuter att nå det målet. I skrivande stund är det bara frågan om hur snabbt man når 1 Mkr.
Svenska maskiner, ensligt belägna beskrivs som Stålenhags mest personliga verk hittills och utforskar maskulinitet, vänskap och sexualitet i en queer science fiction-berättelse om två unga män som har fastnat i det förflutna – och i varandras omloppsbana.

Margaret Atwood till Sverige i höst

Den kanadensiska författaren Margaret Atwood kommer till Sverige, meddelar hennes svenska förlag. Den 4 november deltar hon i ett författarsamtal på Rival i Stockholm tillsammans med kritikern och litteraturvetaren Ingrid Elam.

Programledaren och författaren Maria Scherer död

Programledaren, författaren och journalisten Maria Scherer har avlidit efter en kort tids sjukdom, bekräftar familjen för TT. På 70-talet ledde hon en rad program i SVT, som ”Sveriges magasin”, ”Kvällsöppet” och ”Nattcafé”.
Hon debuterade som författare 1974 och slog igenom internationellt, främst i Tyskland, med kärlekstrilogin Kejsarvalsen, Silvertrumpeten och Maskeradbalen.
Maria Scherer blev 80 år.

Olga Ravn om farlig kvinnlig vänskap i nya boken

Häxprocesserna utgjorde de första spadtagen i bygget av den moderna staten, hävdar den uppmärksammade danska författaren Olga Ravn. I ”Vaxbarnet” skildrar hon hur kvinnors gemenskap började stämplas som farlig.

Lär dig mer på 5 minuter

Över 9000 personer i och kring bokbranschen prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev för att hålla sig uppdaterade om trender, affärer liksom nya böcker och författarskap. Det tar bara fem minuter att läsa.