När det är dags för den tolfte upplagan av Svenska deckarfestivalen som hålls i Sundsvall i mitten av november får besökarna ta sig till en ny lokal. Dessutom görs en särskild satsning mot ungdomar, vilket redan resulterat i att fler gymnasieklasser än tidigare planerar ett festivalbesök.
När Svenska deckarfestivalen inleds görs det med ett samtal där Elizabeth George är med live på länk från USA.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
– Vi hoppas att alla kontakter ska fungera. Vi har en isländsk författare som kommer och är med på plats, det är roligt, säger projektledare Birgitta Gillgren.
Någon favorit bland de deltagande författarna kan hon inte nämna, men hon är glad att flera av författarna som har varit med tidigare år vill komma tillbaka.
– Vi har fått ett positivt gensvar från författarna, de känner sig välkomna och trivs. Det är också något som är jätteviktigt för oss, att det ska kännas fint för författarna att komma. Det märker publiken, och man får en närhet mellan författare och publik.
I år har Svenska deckarfestivalen flyttat till Sundsvalls teater från att tidigare huserat i en konferensanläggning. I den nya lokalen räknar man med att en publik runt 170 personer får plats. Lite fler än tidigare år.
– Teatern är jättefin och man har en närhet mellan scen och salong. Det är inga andra konferenser runt omkring utan vi har hela teatern för festivalen.
Det är en ideell förening som arrangerar Svenska deckarfestivalen, och har gjort så sedan den första festivalen 2012.
Hur finansierar ni festivalen?
– Det är ett ideellt trolleritrick som vi håller på med. Det är en helt ideell förening, vi får ett bidrag från kommunens kulturförvaltning och ett bidrag från kommunens näringslivskontor. Sedan är det biljettintäkter och förlagen står för författarnas resor. Vi har en väldigt liten budget som vi gör väldigt mycket av. Men det är också det som är en glädje, det är många som jobbar och det är goda krafter.
Vid årets festival är det gratis för gymnasieskolor att komma, tidigare år har en liten avgift tagits ut. Beslutet har fått ett bra gensvar.
– Vi tycker att det är angeläget att nå ungdomar.
Under festivalen delas också Lilla Sherlockpriset ut, en novelltävling öppen för Medelpads högstadieskolor. Förra året kom det in ungefär 110 bidrag från olika skolor i kommunen.
Festivalen pågår mellan 15 och 18 november, och utöver författarmöten innehåller programmet en mängd seminarier.
– Jag ser väldigt mycket fram emot kvällarnas samtal med författarna om deras böcker, säger Birgitta Gillgren.
Medverkande författare:
Tove Alsterdal, Luciane Andrev, Kerstin Bergman, Christoffer Carlsson, Arne Dahl, Rebecka Edgren Aldén, Mattias Edvardsson, Patrick Ekwall, Susanne Fellbrink, Elizabeth George, Maria Grund, Hélène Gullberg, Carin Hjulström, David Lagercrantz, Jacob Lindfors, Jonas Moström, Håkan Nesser, Christina Olséni, Jenny Rogneby, Hans Rosenfeldt, Sofia Rutbäck Eriksson, Ninni Schulman, Lilja Sigurðardóttir, Linda Staaf, Sara Strömberg, Thomas Svensson, Karin Färnlöf Clarin, Sofia Rustan, Kjell E. Genberg, Bride Persson, Carina Burman, Daniel Gustafsson, Hans-Åke Lilja.
Mer information finns på festivalens hemsida: svenskadeckarfestivalen.se
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!