Norrtäljes enda bokhandel är till salu. Anette Grinde är redo att lämna över Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje till en ny ägare, och håller på att vänja både sig själv och kunderna vid den tanken. Här avslöjar hon vad som krävs för att driva en bokhandel.
Anette Grinde har drivit Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje sedan 2017. Nu letar hon efter någon som vill ta över efter henne, det är dags att trappa ned.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
– Jag avyttrar inte för att jag håller på att gå i konkurs eller något sådant. Jag avyttrar för min egen hälsas skull. Jag driver ju den här själv och det innebär att jag jobbar 12 till 14 timmar varje dag, året runt, utan semester. Så det är ju definitivt smartare om två personer tar över, som sampratar sig och har olika kompetenser sinsemellan. Norrtälje växer så det knakar så det finns underlag för en bokhandel.
Bokhandeln huserar i ett tvåvåningshus från 1700-talet på 150 kvadratmeter. Anette har fyllt bokhandeln med så gott som bara böcker, förutom lite pussel och några anteckningsböcker. Från början var hon med i Ugglan, men är sedan några år en fristående bokhandel.
– Jag trivs bättre med att vara själv. Det finns ju för- och nackdelar, men vill man kunna styra sitt eget mer, då tänker jag att det är bättre att vara själv.
Utöver böckerna har Anette satsat stort på olika event som föreläsningar, boksigneringar, bokcirklar och demokratiska samtal där deltagarna pratar om livets svåra frågor.
– För mig har det varit avgörande och det har varit mitt sätt att också uppmärksamma bokhandeln.
Hon vill att bokhandeln ska vara just det, en bokhandel, även i fortsättningen. Att en köpare inte lägger beslag på det anrika huset för att omvandla det till kontor, till exempel. Och hon är beredd på att vänta tills rätt köpare dyker upp.
– Jag är medveten om att det här kan gå på två månader, men det kan också ta tre år.
Under tiden fortsätter alla bokcirklar, litteraturdagar, föreläsningar och folkdräktsvädringar. Reaktionerna från kunder visar att det är en uppskattad verksamhet som är till salu.
– Det är sorg, mycket sorg. Jag har fått prata om att vi behöver vänja oss vid detta, inte bara jag utan kunderna också.
På något sätt kommer dock de kulturaktiviteter som Anette driver leva vidare. Vill inte den kommande bokhandlaren ta över planerar Anette att driva dem vidare i någon form. Antingen i bokhandelns lokaler om köparen vill det, eller på någon annan plats.
– Om det inte är något som konkurrerar med bokhandeln, jag vill ju inte förstöra för den som köper.
Anette har arbetat med ekonomi och skatt hela arbetslivet. Att hon tog över Roslagens bokhandel tackar hon bokhandlaren i Söderhamn för.
– Jag var ute på en liten cykeltur och så mötte jag honom. Han sa att han bytt bana, från restaurang till bokhandel, och att det var det bästa han hade gjort i hela sitt liv. Så cyklade vi på och när jag kom hem såg jag att den här bokhandeln var till salu. Hade inte han sagt det, hade inte jag träffat honom, så hade det inte hänt. Det är livets tillfälligheter som för oss till olika platser.
Hennes yrkeskunskaper från livet som ekonomi- och skattekonsult har hon haft stor nytta av och hon tror att erfarenheter från andra branscher är positivt.
– Absolut. Men jag skulle säga att intresset är det viktigaste. Att det är någon som tycker att en bokhandel är en viktig sak att ha på den här orten.
På frågan vad som krävs av en bokhandlare idag är svaret kort.
– Glöd.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!