Författaren Samuel Karlsson har alltid gillat ljudböcker och för fem år sedan startade han en Facebookgrupp. Nyligen passerade den 20 000 medlemmar. För Boktugg berättar han om varför han startade och utmaningarna i en växande grupp.
– Inledningsvis var min enda ambition att skapa en grupp med ett personligt tilltal för att lyfta statusen för ljudboken. Men sedan blev ett mål att ”Vi som älskar ljudböcker” skulle bli den största fristående gruppen i ämnet. Det tog några år. Jag jobbade sedan med olika strategier för att nå över 10 000 medlemmar. Nu har jag inte någon ambitionen att gruppen måste växa mer längre, säger Samuel Karlsson.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Samuel Karlsson är själv författare och startade gruppen den 10 februari 2017. Hans egna böcker har gått bra som ljudböcker och det är snarare ljudboken som banat väg för pocketutgivning av hans Mörkö-serie.
Nyligen passerade hans FB-grupp 20 000 medlemmar men det som verkligen definierar en grupps storlek är aktiviteten. Varje månad väljer röstar man fram en bok som de som vill sedan lyssnar på och i slutet av månaden diskuterar i en tråd. Utöver det diskuteras alltifrån uppläsare och författarskap till efterlysningar på boktips i olika genrer.
– För att få lite perspektiv på hur stor betydelse ”Vi som älskar ljudböcker” har för människor vardag kan det vara intressant att lyfta engagemanget från medlemmarna. Under förra året hade gruppen 5000 inlägg, 90 000 kommentarer, 240 000 gillamarkeringar och räckvidden låg på 2,8 miljoner visningar, säger Samuel och fortsätter:
– Det finns de som påstår att det inte finns någon diskussion om litteratur idag. Men jag vill påstå det aldrig tidigare har varit en så livlig diskussion även om det här handlar om ljudböcker.
Många FB-grupper får problem när antalet medlemmar passerar några tusen, vilka utmaningar har du sett och hur har du hanterat dem?
– Jag har ända sedan starten varit väldigt mån om att det ska vara god ton i inlägg och kommentarer. Man får givetvis tycka olika och vara kritisk men på ett respektfullt sätt. Det är nolltolerans mot pajkastning och personangrepp. Det ska vara ett reservat på sociala medier där man inte ska vara rädd för att bli påhoppad. Lite som än lägereld som man samlas runt. Det är väldigt lätt att en tråd spårar ur och det tror jag är ett problem i många grupper.
Hur mycket tid lägger du på gruppen och har du någon hjälp?
– Jag vill egentligen inte tänka på hur mycket tid jag lägger på gruppen. Men i snitt är det ungefär en timme om dagen. Jag gör allting själv. Jag vill behålla det personliga tilltalet. Och genom åren har jag lärt mig hur man bäst hanterar de konflikter som trots allt uppstår.
Samuel är inte bara författare utan har även ett heltidsjobb som journalist. Det är lätt att fråga sig hur han hinner med både gruppadministration och att skriva böcker.
– I början hade jag som ambition att skriva en längre recension i veckan som skulle vara unik för ”Vi som älskar ljudböcker”. Det gör jag inte längre. Idag försöker jag ha flera fasta element som återkommer som inte kräver så mycket tid av mig själv. Men det är klart att jag ibland funderar på om det är värt att lägga så mycket tid på gruppen.
Du är ju noga med att inte marknadsföra dina egna böcker mer än vad andra författare får göra. Du tjänar inga pengar på din grupp, men vilka andra värden får du ut av det?
– Jag tipsar faktiskt mer om mina böcker i andra grupper. Det är lite för att inte provocera andra författare. En del stör sig på att jag har den här positionen i gruppen. Jag hoppas någonstans att jag genom att vara generös mot andra författare och genom att skapa innehåll som väcker engagemang ska få något tillbaka i slutändan. Men det är inget jag räknar med. Jag är inte ens säker på att alla i gruppen kopplar ihop mig med mina Mörkö-deckare.
Hur har synen på ljudboken förändrats under de år du drivit gruppen?
– Ljudbokens status är något helt annat idag än när jag startade ”Vi som älskar ljudböcker”. Idag är det väldigt få som påstår att det skulle vara ”sämre” litteratur än pappersböcker. Men det finns fortfarande en bit kvar att gå. Jag hävdar med en dåres envishet att man inte behöver anpassa texten efter formatet.
Hur vill du utveckla gruppen framöver, är det 30 000 medlemmar som är nästa mål?
– Jag var ganska mån om att nå över 10 000 medlemmar. Och efter det har det rullat på väldigt mycket av sig självt. Under pandemiåret 2021 fördubblades gruppen från 7000 till 14 000 medlemmar. Nu känner jag att det inte är något mål att bli större även det så klart är trevligt.
Samuel vill även lyfta fram att gruppen blivit en social plats som spelar en viktig roll lika mycket som ljudboken i många människors vardag.
– Många är äldre, sjukpensionärer eller har ett jobb där de är ensamma. Genom gruppen ”Vi som älskar ljudböcker” får de ett sammanhang där de kan utbyta tips och kommentarer med likasinnade. Varje fredag har vi som tradition att jag frågar vad man lyssnar på just nu. Det kan vara 500 – 1000 personer som kommenterar det inlägget. Det handlar inte främst att få nya boktips utan syftet är att alla ska känna att de kan delta på ett kravlöst sätt. Tror det är svårt att överträffa i sådana här sammanhang.
Fotnot: Den som är nyfiken på gruppen hittar den här.
Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!