Nifties – digitala böcker blir samlarobjekt som NFT

Nifties eller NFT är hett bland konstnärer och andra skapare. Kanske kan det bli något för författare som vill sälja digitala böcker i begränsad samlarupplaga? Bild: iStock.

En av de hetaste trenderna just nu är ”Nifties” eller NFT (non-fungible token) som innebär att man med blockkedje-teknik skapar unika digitala exemplar av en fil som kan säljas och säljas vidare. Alltså kan man skapa eböcker eller MP3-böcker som nifties och börja samla på digitala böcker.

Den här artikeln påbörjades för en månad sedan. Då hade NFT börjat ta fart i USA i form av NBA Top Shot där man tagit korta videosekvenser av minnesvärda dunkar och snygga skott från den amerikanska proffsligan i basket. Bakom sajten finns blockchain-tekniken som gör att dessa digitala produkter inte kan kopieras.

För att läsa denna artikel krävs en prenumeration på AnalysbrevetLogga in eller teckna en prenumeration.

1-2 ggr per månad kommer ett nytt Analysbrev där vi går på djupet i en trend eller tittar på hur bokbranschen fungerar ur olika perspektiv.

Intressant läsning för dig som jobbar i bokbranschen, är journalist eller drömmer om att jobba med böcker.

Du får dessutom tillgång till arkivet med de senaste årens utgåvor av Analysbrevet.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.