Nu är alla stolarna upptagna igen. Språkforskaren David Håkansson och författaren Anna-Karin Palm väljs in i Svenska Akademien.
– Det är omtumlande, säger Anna-Karin Palm till TT.
Håkansson ersätter språkvetaren Sture Allén på stol nummer 3 medan Palm ersätter poeten, författaren och litteraturvetaren Kjell Espmark på stol nummer 16.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Anna-Karin Palm är född 1961 och debuterade som författare 1991 med romanen ”Faunen”. Senaste boken Jag skriver över ditt ansikte, om Palms mamma, kom 2021.
– Det är omtumlande, men väldigt roligt och hedrande, jag funderade ett tag, resonerade med min man och kom fram till att det här vill jag gärna vara en del av, säger Anna-Karin Palm som fick frågan för drygt en vecka sedan.
Wiman: Utmärkt person
David Håkansson är född 1978 och verksam som professor i svenska språket vid Uppsala universitet. Just nu arbetar han med projektet ”Hur skönlitteraturen gjorde svenskan modern. Fiktionsprosa, författare och språkförändring 1830–1930”.
Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman är positiv till nykomlingarna och han gillar att Akademien valt en ny ledamot som är under 50 år.
– Det är roligt med en yngre språkforskare, det visar att den nya Svenska Akademien, om man får säga så, tar sin grunduppgift, nämligen att vårda det svenska språket, på allvar. Jag känner inte närmare till Håkansson, men jag utgår från att han är en utmärkt person, säger Wiman.
Anna-Karin Palm håller han sedan länge som en av Sveriges främsta författare.
– Det finns en fin kontinuitet i att man väljer in henne i Svenska Akademien eftersom hon har skrivit en i mitt tycke en av de senaste tio årens tio bästa fackböcker, nämligen hennes stora biografi om Selma Lagerlöf som modern pionjär. Den är ett storverk. På det sättet finns det en logik i att hon också sitter i Akademien där Selma Lagerlöf satt.
”Tydligt en ny inriktning”
Björn Wiman ser de nya ledamöterna som en del i de förändringsvindar som blåser kring institutionen.
– Man kunde se väldigt tydligt en ny inriktning under seminariet som Svenska Akademien anordnade för någon månad sedan. Där visade man väldigt tydligt att man ville befinna sig mitt i samhällsutvecklingen, tog ställning för demokratin och det fria ordet med lust och engagemang som Svenska Akademien inte har varit i närheten av tidigare.
De två nya ledamöterna inträder vid Akademiens högtidssammankomst 20 december.
Därmed är Akademien fullsatt igen. Nu är dessutom en majoritet av ledamöterna nytillkomna efter den omvälvande kris som blossade upp hösten 2017. Bara sju ledamöter återstår nu från tiden före: Bo Ralph, Anders Olsson, Tomas Riad, Jesper Svenbro, Peter Englund, Per Wästberg och Horace Engdahl.
Fakta: De sitter i Svenska Akademien
Eric Runesson, jurist, stol nr 1
Bo Ralph, språkvetare, stol nr 2
David Håkansson, språkforskare, stol nr 3
Anders Olsson, litteraturhistoriker och författare, stol nr 4
Ingrid Carlberg, författare och journalist, stol nr 5
Tomas Riad, språkvetare, stol nr 6
Åsa Wikforss, filosof, stol nr 7
Jesper Svenbro, poet och litteraturforskare, stol nr 8
Ellen Mattson, författare, stol nr 9
Peter Englund, historiker, stol nr 10
Mats Malm, litteraturhistoriker och översättare, stol nr 11
Per Wästberg, författare, stol nr 12
Anne Swärd, författare, stol nr 13
Steve Sem-Sandberg, författare och kritiker, stol nr 14
Jila Mossaed, poet, stol nr 15
Anna-Karin Palm, författare, stol nr 16
Horace Engdahl, litteraturhistoriker och författare, stol nr 17
Tua Forsström, poet, stol nr 18
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.