Fler censurkrav på amerikanska bibliotek

Nobelpristagaren Toni Morrison finns bland de författare som föräldrar klagat på i Salt Lake City. Arkivbild: Rick Bowmer/AP/TT.

Hbtq-författares böcker eller litteratur skriven av författare med annan hudfärg än vit står högst upp på listan över de titlar som amerikaner kräver att biblioteken ska ta bort.

Det antal böcker som amerikanska bibliotek blev ombedda att ta bort ökade stort i fjol. Det visar ny statistik från American Library Association (ALA), skriver The Guardian.

Fjolårets krav på att ta bort 2 571 boktitlar är en ökning med 38 procent jämfört med 2021. Den bok som flest ville ha bort från bibliotekshyllorna var den amerikanska serietecknaren Maia Kobabes prisbelönta album ”Gender queer: A memoir” från 2019, som handlar om hur det kan vara för en ung person att komma ut som ickebinär eller asexuell. På andra plats kom ”All boys aren’t blue” av George M Johnson som skriver självbiografiskt om sin uppväxt som svart och queer.

Under de 20 år som ALA registrerat censurkraven har de aldrig varit fler än i fjol. Syftet med att publicera listan är att erkänna ”alla modiga författare vars arbete utmanar läsarna… med nya perspektiv på svåra frågor”, enligt organisationens ordförande, Lessa Kanani’opua Pelayo-Lozada.

– Att blunda för den verklighet som skildras i de här berättelserna får inte livets utmaningar att försvinna. Böcker ger oss mod och hjälper oss att förstå varandra, säger hon.

Text: Erika Josefsson/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom