Nextory överväger att anmäla Storytel till Konkurrensverket för missbruk av dominerande ställning, enligt uppgifter till Dagens Industri. Detta efter att Storytel Books plockat bort alla sina titlar från Nextory i början av november.
Boktugg har tidigare skrivit om de strandade förhandlingarna mellan Nextory och Storytel där parterna inte kunnat komma överens om ett nytt avtal. Enligt uppgift kräver Storytel Books en rejäl höjning av ersättningsnivån – långt mer än vad som är rimligt enligt Nextory. Vi gjorde även en analys av Storytels beslut att eskalera konflikten genom att plocka bort alla sina titlar.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
”Nu överväger Nextory att anmäla Storytel till Konkurrensverket, enligt uppgifter till Di, på inrådan av de externa jurister som bolaget har anlitat. Anklagelserna ska handla om att Storytels agerande kan utgöra ett missbruk av dominerande ställning i konkurrenslagen”, skriver Dagens Industri.
Något slutgiltigt beslut att gå vidare med anmälan ska ännu inte ha fattats av Nextorys ledning, men enligt Di:s uppgifter ska det vara nära förestående.
– Nextory vill hitta en lösning med rimliga villkor. Vi jobbar aktivt för att landa ett nytt avtal med Storytel, vi hoppas att de snart kommer tillbaka till förhandlingsbordet, säger Carolina Laurén på Nextory till Di.
Nextory vill dock inte kommentera frågan om de överväger en anmälan till Konkurrensverket.
Norstedts förlagsgrupp säger att de inte kan kommentera eftersom det inte kommit in någon anmälan men att deras dörr till förhandlingar står öppen.
Storytel äger en rad förlag genom Storytel Books där bland annat svenska Norstedts förlagsgrupp (Norstedts, Rabén & Sjögren, B Wahlström, Printz, Brombergs) och Lind & Co ingår, liksom danska och finska bokförlag.
Flera småförlag uppger för Boktugg att de idag får bättre betalt av Nextory än av Storytel och undrar därför vilka ersättningsnivåer Storytel egentligen kräver. Värt att notera är dock att Storytel arbetar med revenue share vars ersättningsnivå varierar för varje kvartal men det förekommer även uppgifter om att enskilda förlag fortfarande har fastprisersättning per bok. Dessutom har större förlag en högre andel av Storytels fastställda royalty än standardnivån på 50 %. Även Nextory och Bookbeat ger, enligt uppgifter till Boktugg, en högre royalty till ljudboksförlag med starka titlar.
Den stora frågan som branschen ställer sig: vill Storytel verkligen att Konkurrensverket granskar branschens avtal? Och vill Bonnierkoncernan det?
Storytels nya VD:s uttalade strategi att expander mängden unikt/exklusivt innehåll i tjänsten och att använda sina förlag för att åstadkomma detta, hamnar också i strålkastarna. Ett sätt att nå dit är att prisa ut sig från konkurrenternas tjänster. Om det är vad som sker nu, vet bara de båda parterna vid förhandlingsbordet. Och kanske, kommer Konkurrensverket att vilja ta reda på det.
Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!