Förläggareföreningen uppmanar till digital manifestation för Gui Minhai

Ellen Ekman har illustrerat en bild av Gui Minhai exklusivt för manifestationen.

Svenska Förläggareföreningen uppmanar förlagsbranschen att idag den 17 oktober dela en bild tillsammans med en text om vikten av det fria ordet. Detta för att uppmärksamma frihetsberövandet av Gui Minhai.

Idag den 17 oktober är det sju år sedan den svenske förläggaren Gui Minhai frihetsberövades. För att uppmärksamma hans fall, och andra hotade och fängslade förläggare, går förlagsbranschen nu samman i en digital manifestation på initiativ av Svenska Förläggareföreningen. Internationella organisationer, däribland International Publishers Association och Federation of European Publishers, deltar också i manifestationen.

 – Gui Minhais situation har engagerat föreningen sedan han fängslades av den kinesiska staten 2015. Med denna årligen återkommande manifestation den 17 oktober, dagen då han greps, sätter vi ljuset på hans situation, men passar också på att ta ett större grepp på frågan om hur hoten mot yttrandefrihet också påverkar bokförlag och förläggare. Just nu är bokutgivningen i Iran hårt kontrollerad och många böcker förbjuds. I Belarus har förläggare arresterats, häktats och fått material konfiskerat, säger Richard Herold, ordförande för Förläggareföreningens yttrandefrihetskommitté, i ett pressmeddelande.

Ellen Ekman har illustrerat en bild av Gui Minhai exklusivt för manifestationen. Idag uppmanar föreningen alla medlemsförlag och förlagsmedarbetare att dela bilden tillsammans med en text om vikten av det fria ordet. 

 – För mig var det självklart att tacka ja till att medverka i årets manifestation. Gui Minhai sitter fängslad för något som jag tar för givet som kreatör, det fria ordet. Det har varit väldigt berörande att arbeta med ett porträtt av någon som man vet saknas, som pappa, vän och kollega, säger Ellen Ekman. 

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Om Gui Minhai

Gui Minhai föddes 1964 i Ningbo, Kina. Efter en examen i Peking flyttade han i slutet av 80-talet till Sverige och inledde här studier vid Göteborgs universitet. I början av 00-talet skrev han politiska texter om fastlandspolitiska intriger och insiderinformation från det kinesiska kommunistpartiet, böcker som är förbjudna i fastlandskina. Böckerna gavs ut på hans eget förlag Mighty Current. Fram till frihetsberövandet ägde förlaget bokhandeln Causeaway Books i Hongkong. 

2015 blev han kidnappad av kinesisk säkerhetstjänst i sitt sommarhus i Thailand, och har nu suttit fängslad i sju år på okänd ort utan tillgång till advokat eller läkare. Av allt att döma är fängslandet ett svar på hans oppositionella hållning mot den kinesiska regimen. Enligt Kina ska han frivilligt ha avsagt sig sitt svenska medborgarskap, men några sådana uppgifter har inte dykt upp i svenska system och PEN menar att det är ren propaganda.

Svenska Förläggareföreningen kräver fortsatt att den kinesiska staten respekterar de mänskliga rättigheterna och att Gui Minhai släpps fri.

Källa: Förläggareföreningen.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,