Har du fel? Det undrar Matilda Westerman och Jason Diakité i sin nya bok som är ett svar på tvärsäkerheten i världen och vill visa vikten av kritiskt tänkande i ett samhälle som svämmar över av information.
Över en middag började Matilda Westerman och Jason Diakité diskutera alternativ fakta, källkritik och om vi lever i en postsanningstid. Matilda Westerman ställde frågan:
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
– Varför är det så få människor som vaknar upp och undrar vad de har fel om idag?
Resultatet blev boken Har du fel? där författarna bland annat vill avstigmatisera det här med att ha fel.
– Det är inte så farligt att ha fel. Det är bara att säga ”du har rätt, jag hade fel” och så är det inte mer med det. Det betyder inte att man är en dålig människa eller förlorare, vi har alla fel ibland, säger Jason Diakité.
Men så enkelt är det inte alltid i praktiken och i boken tar författarna upp varifrån information kommer, skillnaden mellan fakta och åsikt och varför det kan vara svårt att byta just åsikt. Hur gör man för att navigera genom all information som strömmar över oss och varför är det viktigt att forma sig en egen åsikt och ha en egen inre övertygelse?
Matilda Westerman fick samhällsengagemanget med modersmjölken och har arbetat som stabschef på utbildningsdepartementet och suttit i BRIS förbundsstyrelse. Jason Diakité har i många år arbetat mot främlingsfientlighet och fått ta emot pris för sitt engagemang.
För några år sedan skrev de båda boken Du har rätt! tillsammans. Den kom ut samtidigt som barnkonventionen blev svensk lag och med boken ville författarna ge konkreta verktyg att använda i vardagen, men också tankar om hur viktigt det är med rättvisa och jämlikhet.
I Boken Har du fel? finns det också praktiska tips blandat med resonerande texter. Boken riktar sig till barn från nio år och uppåt, men med det sagt är det många vuxna som också skulle få till sig en hel del användbart från boken. Under arbetet har Matilda Westerman och Jason Diakité suttit tillsammans och pratat och skrivit, vridit och vänt på perspektiv och diskuterat etik och moral.
Under pandemin var det inte möjligt att komma ut till skolor, men Matilda Westerman ser fram emot att åter kunna träffa barn och ungdomar.
– De är mer öppna och inte lika tvärsäkra som vuxna. Om vi vuxna visar att vi också kan ha fel och resonerar om saker tillsammans kan man få riktigt intressanta samtal, säger Matilda Westerman.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.