I boken Konsten är vi diskuterar konstkritikern och journalisten Mårten Arndtzén konstnären Lars Vilks och hur museichefer, curatorer och kritiker ska ta sig an hans centrala verk Profeten M. som rondellhund.
Hur ska vi förstå rondellhunden och uppståndelsen kring den? Och vad innebär det att Moderna museet har valt att inte ta emot den i sina samlingar? Boken släpps den 3 oktober, på dagen ett år efter det att Lars Vilks omkom i en trafikolycka.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
— Vad rondellhunden säger om yttrandefrihetens villkor är en fråga som diskuterats en hel del under de femton år den funnits med oss. Men försvaret för Vilks rätt att teckna vad han vill, hur han vill, har oftast stannat vid det. Och principiellt är det såklart riktigt att yttrandefriheten inte ska vara villkorad av det enskilda yttrandets innehåll eller utförande. Det är ju själva poängen. Men det har också inneburit att diskussionen om rondellhunden i sig i hög grad överlåtits till dem som hatar den. Om inte annat än för de höga insatsernas skull förtjänade rondellhunden, trots allt, att tas på allvar. Med tiden har jag förstått att ett sådant allvar kräver att man också försöker förstå och diskutera verket utifrån dess egna premisser, säger Mårten Arndtzén.
Lars Vilks rondellhund har varit mer närvarande i den offentliga debatten än kanske något annat verk i modern tid. Verket ställer frågor om yttrandefrihet, islam, religionens roll i samhället, intolerans, mångkultur – och inte minst: Vad är konst? Vad är konstnärlig kvalitet och frihet? Det är ett konstverk vi alla ingår i – men som konstvärlden gjort sitt bästa för att stänga ute.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Inte minst syns detta i Moderna museets ovilja att ta emot Vilks rondellhundsteckning efter hans bortgång. Arndtzén diskuterar Moderna museets relation till den öppna, processinriktade konsten – som på 60-talet gav museet dess internationella renommé. Med avvisandet av rondellhunden har museet valt en ny väg.
Torsdagen den 6/10 deltar Mårten Arndtzén, tillsammans med Moderna museets intendent Fredrik Liew kulturskribenten och författaren Torbjörn Elensky i ett samtal om boken på Kulturhusets fackboksscen.
Om boken
Konsten är vi
- Förlag: Fri Tanke
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2022-10-03
- ISBN: 9789189526525