Nu presenteras finalisterna till Bokmässans bildningspris 2022. I år lyfter vi bildningens roll i vår tids ödesfråga, som ett led i tema Klimatkrisen på Bokmässan.
Under sommaren har allmänheten fått nominera personer eller organisationer som med bildning som verktyg arbetar för att främja samhällets klimatomställning genom att sprida kunskap, mobilisera och bidra till positiv samhällsförändring. En jury har sedan valt ut tre nominerade bland de förslag som kommit in, vars arbete bidrar med långsiktiga bildningsinsatser för förändring.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
– Med Bokmässans bildningspris vill vi i år lyfta hur bildningens natur, dess kollektiva tanke, bredd och långsiktighet kan möta en klimatomställning som måste ske här och nu. Utmaningen är enorm – men vi har fortfarande chansen. Med det här priset vill vi uppmärksamma människor och organisationer som på olika sätt tar den chansen, med bildningen som verktyg. Vårt starka startfält av finalister som gör skillnad ger anledning att känna mer hopp, säger Oskar Ekström, programchef Bokmässan och ordförande i juryn.
Följande tre finalister har valts ut av juryn:
- Frida Berry Eklund och Våra barns klimat, en politiskt oberoende påverkansorganisation av föräldrar och andra vuxna som arbetar för att lämna över en hållbar värld till våra barn.
- Martin Hultman, docent i vetenskaps- teknik- och miljöstudier vid institutionen för Teknikens ekonomi och organisation, Chalmers, som bland mycket annat leder det globala forskarnätverket Centre for Studies of Climate Change Denial, och sitter i styrelsen för det internationella forskningsprojektet Empower All.
- Studiefrämjandet, som via engagemang och ett starkt kursutbud driver folkbildning och omställning på individ- och samhällsnivå.
Juryn som utser vinnaren består av partner till årets klimat-tema på Bokmässan:
- Anna Linell, Tankesmedjan Global Utmaning
- Helene Karlsson, Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet
- Patrik Desthon, Olof Palmes Internationella Center
- Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbund
- Oskar Ekström, programchef Bokmässan och ordförande i juryn
Priset delas ut under delas ut vid ”The Reception”, en mottagning under Bokmässan fredagen den 23 september klockan 18.30, på Svenska Mässan i Göteborg. Vinnaren tilldelas, förutom äran, ett diplom och ett unikt verk från Hope Signs, en samling protestskyltar för klimatet skrivna av vår tids största författare. För att visa på litteraturens unika förmåga att inspirera och engagera, har Bokmässan i år gett flera av vår tids mest erkända författare – som Anthony Doerr, David Lagercrantz, Susanna Alakoski och Naomi Klein – i uppdrag att skriva protestskyltar för klimatet. Unika exemplar av skyltarna kommer att under Bokmässan auktioneras ut på tradera.se till förmån för Naturskyddsföreningens viktiga arbete – ett av dessa exemplar kommer Bokmässan själva att ropa hem till vinnaren av Bildningspriset. Läs mer om Hope Signs här.
Bakgrund
2017 utgjorde Bildning huvudtema på Bokmässan och Bokmässans bildningsstipendium instiftades med utgångspunkt i litteraturens förmåga att låta oss dela en annan persons verklighet, samt i skolans och bibliotekens uppdrag att förmedla kunskap om världen och ge färdigheter att kritiskt tolka den. 2021 gjordes stipendiet om till Bokmässans bildningspris.
Tidigare års vinnare:
2017 Lerums gymnasium
Genom att introducera multinarrativ i historieundervisningen, en modell där olika perspektiv på historien presenteras sida vid sida, har Lerums gymnasium målmedvetet arbetat för att främja dialog, fördjupa elevernas förståelse av historien och utmana förutfattade meningar.
2018 Stina Oscarson
För sitt demokratiarbete genom författarskap och föreläsningsverksamhet. För hennes outsinliga vilja och mod att utmana etablerade och fastlagda politiska, kulturella, sociala, ekonomiska ordningar.
2019 Matiss Silins
För sitt arbete med Ordkanon – ett nätverk av professionella scenpoeter som sträcker sig över hela Sverige. Nätverket verkar i landets skolor för att hålla lektioner och workshops i poetry slam och spoken word. Syftet är att demokratisera ordet och ge varje människa rätten till sitt eget uttryck och sin egen berättelse.
2020
Inget pris delades ut på grund av pandemin.
2021 Läsfrämjarinstitutet
Med ledord som empowerment, representation och medskapande stimulerar Läsfrämjarinstitutet till nyfikenhet och lärande hos mängder av barn och deras vuxna. Genom verksamheten ”Läslandet” och forskningsbaserade metoder stärker Läsfrämjarinstitutet barnens läsförmåga och självkänsla på ett nytänkande och inkluderande sätt. Läsfrämjarinstitutet manifesterar idén om bildning som något kollektivt och därigenom stärker verksamheten demokratin.
Om Bokmässan
Bokmässan i Göteborg, den 38:e i ordningen, pågår under 22–25 september 2022 och blir en storslagen återkomst på Svenska Mässan i Göteborg. Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och extrainsatta Röster från Ukraina är teman på Bokmässan 2022. Bokmässan Play är idag en integrerad del av Bokmässan, och många seminarier och scenprogram kommer att direktsändas här och även ligga kvar för att kunna tittas på i efterhand.
Läs mer om Bokmässan på www.bokmassan.se
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!