23 augusti 2022 – en litterär dag

Utgivningar idag: 30-talet nya titlar, bland dessa finner vi debattboken Svensk skola – ett riggat maratonlopp av Erik Nilsson och barnboken Noa Gupps hemlighet av Cecilia Rihs.

🎂 Födelsedagar: Bo Setterlind (1923-1991) var född den 23 augusti och var författare och poet, kallades rentav hovpoet och fick både Bellmanpriset och Ferlinpriset. Strängnäs bibliotek gav ut Strängnäs är inte som andra städer. Prosa och poesi i Strängnäsmiljö.

🧆 Den 23 augusti firar vi Köttbullens dag och då passar det bra med böcker som Mammas köttbullar och femtio andra färsrätter av Kristina Eriksson eller Köttbullsboken av Hans-Olov Öberg, Ralph Lindgren och Claes Grahn-Möller. Det är även Europeisk minnesdag för stalinismens och nazismens offer samt Internationella dagen till minne av slaveriet och dess avskaffande.



Ukrainabok. I boken En resa genom krigets Ukraina skildrar Cyril Hellman intensiva dagar på plats i Ukraina under krigets första skede. Nu kommer den i en andra upplaga, där delar av vinsten doneras, och en uppföljande bok är under arbete. I en intervju berättar Cyril om tidspressen:
– Jag skrev hela boken på fem veckor. Jag fick lägga in mycket av mig själv och mycket fakta om Ryssland och Ukraina som jag har med mig, jag har alltid varit intresserad. Men jag brände nästan ut mig när jag skrev.

Ukraniabok 2. Sex månader efter den ryska invasionen av Ukraina ger Ariel förlag tillsammans med Svenska Pen ut en antologi med texter om kriget. Boken presenteras som den första litterära antologin från Ukraina som ges ut på svenska under de senaste 30 åren. Under Ukrainas öppna himmel heter antologin som bland annat rymmer dramatik, dagboksanteckningar, essäer och poesi.

🐲 Draknästet. Inför den haussade premiären av ”House of the dragon” har blickarna åter riktats mot kontinenten Westeros – en fantasyvärld skapad av författaren George R R Martin. Nu avslöjar han turerna som ledde fram till föregångsserien.

🎧 Lyssningstak. Fem procent av kunderna – som står för 20 procent av lyssningen. Den insikten ligger bakom Bookbeats nya strategi där nya kunder får välja mellan max 20 eller 100 timmar i månaden. Det kommer att bli dyrare att lyssna obegränsat. Kan det blidka förlagsjätten PRH?

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter