Hur får man barnen att läsa mer? Är det verkligen okej med mutor? Ja, tycker tre av fyra bokälskare som svarat på Boktuggs enkät. Dessutom får vi veta vad som är den bästa mutan.
Det var i förra veckans nyhetsbrev som Boktugg ställde frågan som alla föräldrar ställer sig nu när skolan kommit igång (och de ännu en gång påminns om vikten av att barnen faktiskt läser böcker och inte bara chattkonversationer): Är det okej att muta barnen för att de ska läsa böcker?
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Nu har vi facit efter att ett hundratal bokälskare svarat. Vi ska dock komma ihåg att många av prenumeranterna på vårt nyhetsbrev jobbar i branschen och därmed inte är representativa för hela befolkningen.
Vi ska inte dra ut på spänningen likt programledaren i något tävlingsprogram på tv som meddelar vilken deltagare som fått flest röster. Här är det svart på vitt. Eller blått, rött och orange på vitt.
Tre av fyra tycker det är okej med mutor. 4,3 procent svarar att de inte vet, vi kallar dem osäkra väljare. Medan en av fem inte tycker att man ska muta barn för att främja läsning.
Vi ställde givetvis en följdfråga: Om det är okej, vilken muta fungerar bäst?
Så här svarade bokälskarna:
Mutorna som fungerar bäst för att få barn att läsa
Skärmtid 38,3 %
Pengar 16 %
Böcker 14,9 %
Glass eller andra onyttigheter 9,4 %
Biobiljetter 7,3 %
Egenvald present 4,0 %
Övriga mutor 10,1 %
Men ska man verkligen muta barnen? Nej, tycker alltså en av fem bokälskare. En skriver: ”Egentligen nej! Mutor funkar bara så länge. OK, att knyta positivt till läsandet, men det får inte vara så explicit som mutor.”
Många tycker att det är okej att muta (eller belöna) barnet med en bok.
”En bok att muta med är ju klart okej! Men att muta med mat, pengar eller skärmtid känns fel på så många sätt. Läsning ska vara lustfyllt och lockande, inte tvingande eller något barn gör för att få något annat”, skriver en person.
Smak för böcker och mutor är individuellt
En annan är inne på liknande spår.
”Individuellt vad barnen gillar. Gärna något med koppling till litteratur när de kommit igång ordentligt med läsning. Film, teater, spel etc med koppling till läst bok kan vara ett sätt”, skriver hen och fortsätter:
”Att man gör saker tillsammans är i vissa familjer mer lyx än prylar. Ingen av mina första ungar har gillat eller huggit på denna typ av mutor men de har alla ändå blivit läsare på lite olika sätt med olika preferenser. Unge nr tre gör alla läsbingo från skolan och får suddisar, pennor och godis av fröken. I sommar har storebror utlovat en fin grej om hon läser minst 1000 sidor i sommar vilket gett fantastiska resultat för läskondisen.”
Piska och morot för läsfrämjande
Men om nu mutor är enda utvägen? Eller kan vi kalla det morot, det låter nyttigare på något sätt. Överlägset mest effektivt är då … skärmtid.
I vissa fall kan det tillämpas på omvänt sätt.
”Det ingår att de ska läsa annars tar vi bort skärmtid”, skriver en person och fortsätter: ”På sommaren åk bort dit det inte finns tv, se till att sladden glöms, ta med böcker och brädspel. Perfekt. Sonen fick välja hela 7 nya böcker innan sommaren. Kostade 1200 kr så han förstår att det är en fin sommargåva. Vi mutar inte utan säger att det ingår i deras lärande. När de var yngre tvingades de läsa 30 minuter varje förmiddag på sommarlovet. Efter två veckor började de självmant att ta en bok och läsa vilket var mitt syfte.”
En del konstaterar att pengar är en bra morot. Barnen lär sig att man tjänar pengar på att läsa böcker, vilket på ett sätt hänger ihop med att man klarar skolan bättre om man läser och utvecklar sitt språk.
Bästa sättet att få barn att läsa
Det kan också bli dyrt med mutor om det går alldeles för bra.
”En dator, mot fem eller sju tusen sidor text. Vi trodde det skulle ta två år, både sju- och nioåringen klarade det på tre (!) månader”, skriver en förälder men fortsätter: ”Det var värt allt, nu är de vuxna och har klarat skolan galant och läser fortfarande.”
Men i slutändan är det kanske ändå tillbaka till det bästa rådet: Hitta en bok som barnet gillar.
”Barnet väljer boken själv. Tunna eller tjocka. Text eller bilder. Hen ska känna glädje. Har testat med muta som inte funkar”, konstaterar en förälder.
Alltså: om du ska muta barnet, se till att du gör det för att barnet ska läsa en bok som hen väljer.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.