Utgivningar idag: Över 80 titlar på svenska denna dag! Ett axplock: Lätta fakta om sengångare av James Maclaine, Naturlagen : om naturens rättigheter och människans möjligheter av Henrik Hallgren och Pella Thiel, Inre rikedom av Deepak Chopra och Stjärnor utan svindel av Louise Boije af Gennäs.
🎂 Födelsedagar: Alfred Döblin (1878-1957) föddes den 10 augusti och var en tysk modernistisk författare av judisk härkomst. Hans kanske mest kända bok är Berlin Alexanderplatz som utspelar sig i de fattiga judiska kvarteren i 1920-talets Berlin. Födelsedag idag har Sandra Beijer (född 1984) som är bloggare, krönikör och författare till bland annat Mellan oss och Allt som blir kvar (som även låg till grund för tv-serien med samma namn).
🦁 Den 10 augusti firar vi Lejondagen och Kalligrafidagen för att nämna två som det är hyggligt lätt att leta boktips på. Alltifrån den moderna klassikern Lejonkungen till Minifakta om lejon av Per Straarup Söndergaard. Och för den som vill skriva vackrare finns Kalligrafi – lär dig på 15 minuter av William Paterson, Konsten att kalligrafera – steg för steg av Kelly Klapstein och Kreativ kalligrafi : hitta din egen unika stil av Judy Broad.
🔥 Brännuppföljare. Skriv och bränn (Burn After Writing) fick stort genomslag på TikTok (vilket är lite ironiskt eftersom böckerna har beskrivits som en motpol till sociala medier) och har sålt över en miljon exemplar världen över. Sharon Jones följer nu upp framgången med en ny bok – Bekänn och bränn som släpps på svenska 31 augusti (Bazar förlag).
🎦 Bio driver bok. Filmen baserad på Delia Owens Där kräftorna sjunger har haft biopremiär. Det innebar att boken rusade upp till förstaplatsen på brittiska topp 50-listan samma vecka, den låg kvar där även andra veckan innan den nu föll till – andra plats nedknuffad av en kokbok av Jane Dunn (okänd i Sverige). Trean är dock välkänd även för svenska bokhandlare: Det slutar med oss av Colleen Hoover. Förresten: den svenska pocketutgåvan med filmomslag gick redan i juli in på 16:e plats på topp 100-listan för pocketböcker.
💰 Stipendium. Svenska Akademien utlyser tre stipendier om 30 000 kr för två veckors vistelse i en av Svenska institutets gästvåningar i Paris. Våningarna är belägna i en 1500-talsbyggnad i Marais-kvarteren mitt i Paris och stipendiet är avsett för hyra, resa och omkostnader. Författare, översättare, kulturskribenter och forskare är välkomna att söka, senast 20 september 2022.
📕 Mensbokexport. En barnbok om mens, behövs det verkligen? Frågar du Anna Samuelsson och Maja Meurling är svaret ett självklart ja. Hösten 2019 kom Liv Livmoder får mens ut i Sverige och nu har det blivit dags för Norge – den 31 augusti är det dags för releasefest i Oslo för norska utgåvan Liv Livmor får mensen. Satsningen har fått ekonomiskt stöd från Kulturrådet (som genom Nordiska ministerrådet uppmuntrar översättningar mellan de nordiska språken). Den ges ut på författarnas eget förlag Good Blood Company.
💻 Produktiva författare. En författare som publicerade en bok om året ansågs tidigare vara en snabbskrivare av stora mått. Men de senaste åren har allt fler börjat ge ut böcker i en allt snabbare takt. Författare som Leffe och Caroline Grimwalker och Sofia Rutbäck Eriksson finns bland dem som publicerar sig mer ofta än brukligt – och Christina Erikson sällar sig snart till skaran. Idag tittar vi på fenomenet i en artikel om produktiva författare.