5 augusti 2022 – liten litterär dag

Utgivningar idag: Faktiskt ett 60-tal titlar (eller unika ISBN, dvs en del dubletter) idag. Bland andra faktaboken för barn Tuffa maskiner av Line Halsnes och självbiografin Evy Palm samt Alla mina steg : en kärleksförklaring till löpning av Joanna Swica. Vi hittar även Sent på kvällen av Lawrence Schimel och Ovanliga matsvampar av Oliver Karlöf samt Djävulsgreppet av Lina Wolff.

🎂 Födelsedagar: Vi säger grattis till David Baldacci, juristen som blev thrillerförfattare. Han debuterade med Absolut makt (1996), en bok som filmatiserades med Clint Eastwood i huvudrollen. Den franske författaren Guy de Maupassant (1850-1893) var född den 5 augusti. Känd som en mästare på noveller, genombrottet var novellen Fettpärlan (1880). Svenske författaren och journalisten Per Wahlöö (1926-1975) föddes denna dag, mest känd som ena halvan av Sjövall Wahlöö (Maj Sjövall var den andra) och kriminalromanerna om Martin Beck som inleddes med Roseanna (1965).

🦪 Den 5 augusti firar man Ostrondagen på sina håll och därför tipsar vi om Vildplockade ostron : berättelser, recept & bifångster av Lotta Klemming och varför inte Sanningen om ostrondykerskan av Caroline Säfstrand.



💸 Storytelrapport. Storytel fortsätter fokusera på att vända till lönsamhet genom att stänga kontor och strypa investeringar på flera marknader. Nu talas det mer om tillväxt med hållbar lönsamhet. Om man räknar bort en del extraordinära kostnader redovisade Storytel till och med en liten vinst för andra kvartalet. Vi har läst rapporten för Q2-2022 och gjort vår analys.

📉 Inflationsbok. Kunskapshuset Förlag (imprint till Hoi Publishing), släpper i september Vinst! : Lönsamma företag går inte i konkurs av Felix Mörée, Andreas Jonason och Hermann Simon. Nu har man skrivit avtal på ytterligare en titel med arbetsnamnet Vinn mot inflationen planerad för utgivning i mars 2023. Trion släppte för tre år sedan Ta betalt! : Hur pris påverkar allt.

🌹 Dödsfall. Den amerikanska författaren Melissa Bank är död. Hon är mest känd för sin bästäljande bok Flickornas handbok i jakt och fiske från 1999 som var en samling sammankopplade noveller. Den följdes några år senare av Drömstället. Melissa Bank blev 61 år.

🎧 Prenumerationshotet. När Penguin Random House VD Markus Dohle vittnade i rättegången (som väntas pågå i tre veckor) där amerikanska justitiedepartementet vill stoppa köpet av Simon & Schuster fick åhörarna bland annat veta att PRH betalade ut en miljard dollar i royalties och förskott under 2021. Men även att prenumerationstjänster (som Storytel) är ett mycket större hot mot bokbranschen än konsolideringen (som PRH:s köp av S&S). Dohle varnade för att fysiska återförsäljare skulle försvinna på 2-3 år ifall prenumerationer med obegränsad läsning/lyssning rullas ut och förlagen skulle då vara helt beroende av ”ett par Silicon Valley- eller svenska företag”. (The Bookseller)

📚 Hybridfokus. Whip Media har sedan starten 2015 erbjudit både traditionell utgivning, partneravtal (mix av traditionell och hybrid) och hybridutgivning meddelar att de (åtminstone de närmsta två åren) kommer att fokusera helt på hybridmodellen samt frilansuppdrag åt förlag och egenutgivare.
”Förlaget hinner helt enkelt inte med att genomföra egna projekt, och vill inte riskera att författare ska påverkas negativt av detta”, säger grundaren Anders Nyman som sett en markant ökning av förfrågningar kring hybridutgivningar (dvs där författaren själv investerar i sin utgivning).

📊 Topplistor. Idag kom topp 100-listorna för juli månad. Intressant och spännande läsning för alla författare som undrar om någon av deras böcker tog sig in på listorna. Ett författarpar toppar faktiskt två av de fyra listorna. Gissa vilket? Här är alla topplistorna:


Uppdateras under dagen …

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter