Du läser en arkiverad utgåva det senaste nyhetsbrevet från Boktugg. Prenumerera gratis för att få det 5-minuters nyhetsbrev som hjälper 9 000+ bokälskare att hänga med.

📵 Avskärmad (Nyhetsbrev #482)

Septembersommar. Nej, brittsommar är inte förrän om en månad (7 oktober). Men här nere i Skåne har vi fått uppleva högsommarvärme de senaste dagarna och svettats på kontoren. Kan vi våga hoppas på att lite av värmen dröjer sig kvar fram till Bokmässan i Göteborg om tre veckor? Lite lagom då, det får inte vara för fint – då kanske besökerna stannar utomhus istället för att gå inne på mässan.

Annars är det väl AI som vållar heta känslor i bokbranschen för tillfället. När AI-illustrationer börjar dyka upp på omslagen och i barnböckerna är det inte heller oväntat att någon blir oskyldigt anklagade.

Mondial gjorde en återutgivning av en serie barnböcker där Peter Bergtings omslagsbilder ersattes av AI-bilder. När samma förlag även släppt barnboken Dagbok från Dårhusen av Felipe Leiva Wenger, Lilla Al Fadji och Behrang Behdjou så dök det i en Facebookgrupp för författare upp en anklagelse eller åtminstone antydan till att även den hade AI-illustrationer. Det hade dock inte krävts mycket research för att konstatera att det inte stämde men illustratören Jonnie Holmberg fick gå ut i ett eget inlägg och förklara att hans teckningar verkligen är ett hantverk. Därefter raderades det ursprungliga inlägget.

AI-genererade objekt på alla omslag?

Samtidigt har Photoshop fått så mycket nya AI-funktioner för att utöka bilder eller redigera bort objekt ur bilder att det bara är en tidsfråga innan samtliga bokomslag har delar som AI-genererats. Kanske blir det då ännu mer värdefullt med det äkta och vi kommer att få se fler illustratörer visa upp hur de jobbar för att bevisa att det är handtecknade omslag. Även om många illustratörer numera ritar för hand på skärm.

På tal om skärm har Folkhälsomyndighetens rapport använts av regeringens predikanter för att förklara att vi bör gå från skärm till pärm. I alla fall när det gäller barnen. Debattartiklar och tv-inslag om dessa påbud konsumeras givetvis på skärm av oss vuxna. Forskningsstödet är som vanligt svagt förutom när det gäller kopplingen mellan att använda mobilskärm precis innan man ska gå och lägga sig.

I övrigt gäller väldigt mycket hönan och ägget. Mår man dåligt för att man använder skärm eller använder man skärm för att man mår dåligt?

Mobilberoende är förstås ett verkligt problem. Precis som många andra sorters beroende där man har svårt att sluta. En del är beroende av nyheter, tv-serier, alkohol eller chips. Problemet är förstås att skärmar kan användas till nästan all form av informationskonsumtion. Men även produktion.

Det sämsta vi kan göra är därför att skambelägga skärmanvändning. Däremot lära ut hur man hanterar det. Något som många vuxna helt ärligt har enorma problem med. Hur är det med notifieringar på appar? Hur många timmar tillbringar du med att scrolla och reagera på inlägg på Facebook och Instagram? Du vet väl förresten att de båda gör allt de kan för att imitera det förhatliga Tiktok?

Spelplattformar som Roblox och Minecraft är i många fall mer utvecklande än att titta på tv. Youtube är utöver underhållning även världens största utbildningsplattform. Skärmar är inte svart eller vitt. Hur gärna politiker än vill få dig att tro det.

Hellre läxfritt än skärmfritt

Ska man lita på forskningen så är det mycket mer effektivt med läxfritt än skärmfritt. Men det utmanar världsbilden hos alla plugghästar som dominerar skolpolitiken. Och kanske även bokbranschen … ?

Med en enkel kalkyl kan jag i alla fall konstatera att om föräldrar under 1980- och 1990-talet strikt hade tillämpat de rekommenderade skärmtiderna som FHM nu gått ut med – då hade Sverige inte haft ett enda IT-bolag i världsklass. Inget Spotify. Inget Skype. Inget Klarna. Inget svenskt spelunder. Och framför allt inte de hundratals mindre kända IT-bolagen. Och sannolikt inte heller några streamingtjänster för ljudböcker. Många av dessa techbolag skapades helt eller delvis av tonåringar som ägnade all sin lediga tid framför datorskärmar.

Kanske man ska se skärmar (som alltså innefattar mobiltelefoner, surfplattor, läsplattor, laptops, desktopskärmar, smartwatches och tv-apparater) som cyklar. Det händer cykelolyckor varje dag, men rådet är inte att barn ska cykla mindre. Istället ser vi till att de använder hjälm och att tränar dem i riskbedömning och att cykeln är i bästa skick. Precis så måste vi tänka kring skärmar. Vad blir annars nästa steg? Mobiltelefonlangare?

Boktips för skolor är nya Fin du är av Caroline Engvall som av förlaget beskrivs som ”en bok att finna mod och stöd och självförtroende i för den som redan befinner sig i den digitala världen och vill lära sig mer”. Lite cykelteori helt enkelt.

Prova gärna vårt Quiz nedan förresten. Vi har även nya topp 100-listor för augusti, avseende pappersböcker:

Och ha en riktigt skön helg – kanske den sista sommardagen i höst då du kan sitta på stranden och läsa en bra bok?

/Sölve & vännerna på Boktugg

Detta nyhetsbrev är gratis – tack vare sponsorer och swishbidrag.

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag är vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


QUIZ

Fråga: Mattias Edvardssons En helt vanlig familj har blivit Netflixserie och sålts till ett trettiotal länder. Men vilket år kom den ut första gången i Sverige?
Facit: Klicka här för att se svaret >>

PS. Läs även intervjun med Mattias Edvardsson.


Boktuggs boksök


TACK TILL VÅRA SPONSORER

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och därmed gör det möjligt för oss att driva den här sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksåFör att få veta mer, kontakta oss på sales@boktugg.se


    UPPSNAPPAT

    ✍️ PRISAD. Aron Landahl tilldelas Elsa Beskow-plaketten 2024 för sin bok Alla äter alla, som hyllas för sin skildring av livets kretslopp genom naturens skönhet och grymhet. Landahls stil jämförs med Cézanne och gammaldags skolplanscher. Priset, instiftat 1958, består av 25 000 kronor och delas ut den 21 november, skriver Svensk biblioteksförening.

    🤖 AI-FAJT. NaNoWriMo (tävlingen som går ut på att skriva en roman på 50 000 ord inom loppet av 30 dagar i november) har mött kritik efter att ha sagt att motstånd mot AI i skrivandet är ”klassistiskt och ableistiskt”. Organisationen menar att AI kan hjälpa underprivilegierade och funktionshindrade författare, men många författare anser att detta strider mot NaNoWriMos värderingar, rapporterar The Verge.

    📚 BOKHANDELSVÄRVNING. Mariefreds Bokhandel, ägd av Eva Karlsson, går med i Ugglans bokhandelsnätverk efter 20 år. Karlsson ser fram emot att utöka kontakten med kunder och kollegor i hela landet. Hon hoppas på förbättrade marginaler tack vare medlemskapet i Ugglan, skriver SvB. Namnet på bokhandeln förblir detsamma. Senaste officiella bokslutet (per 30 april 2023) omsatte butiken 2,4 (2,7) Mkr och gjorde en vinst på 213 (269) tkr.

    SKRÄPDROTTNING. Rättegången mot Think Pink, företaget misstänkt för illegal dumpning av avfall i Mellansverige, inleddes idag. Samtidigt avslöjas företagets mörka historia i den kommande boken Queen of Trash av Daniel Fridell och Nina Silventoinen. Boken, som släpps på WAPI våren 2025, skildrar en skandal med miljöbrott, korruption och organiserad brottslighet, och kommer att finnas som ljudbok och e-bok.
    – Den här historien innehåller ALLT: miljöbrott, korruption, MC-gäng, prostitution och utpressning. Det är en helt osannolik härva som nystas upp. Jag vill i boken ge en bild av hela skandalen och hur den drabbat vår miljö och livet för så många vanliga människor i Sverige, säger Daniel Fridell i ett pressmeddelande.

    🏆 PRISAD. Författaren Theis Ørntoft tilldelas Per Olov Enquists pris 2024 för sin roman Jordisk. Juryn hyllar boken som en epokgörande verk som förenar släktromanen med ett nytt sätt att beskriva människan och vår tids kriser. Ørntoft, som tidigare belönats med European Union Prize for Literature 2024, får priset vid Bok & Bibliotek i Göteborg den 28 september. Prissumman är 5 000 Euro.

    🏆 BARNBOKSPRIS. Elin Hägg tilldelas Carl von Linné-plaketten 2024 för sin bok Sex: en historisk resa. Priset, som instiftades 1998, belönar årligen föregående års bästa fackbok för barn eller ungdomar. Juryn hyllar Häggs bok för dess informativa och normkritiska skildring av västerländsk sexualitet, förstärkt av humoristiska illustrationer. Prissumman är 25 000 kronor.


    ANALYSBREVET

    Analysbrevet kommer 1-2 ggr per månad och djupdyker i ett ämne eller en trend. Dessutom tillgång till hela arkivet
    Prova ett kvartal för 149 kr (ord pris 299 kr) eller välj ett helt år och betala endast 799 kr första året (ord pris 999 kr).

    Är ni flera på företaget – välj prenumeration med flera konton från 1599 kr.

    Digitala abonnemangstjänster ger kunderna billiga böcker medan förlag och författare får stora volymer. Men hur prissätter man pappersböcker när upplagorna sjunker? Och vilken nivå är rimlig för nedladdningsbara digitala format?…


    NYA BOKSLÄPP

    Conny Palmkvist släpper nu den första delen i Öresundstrilogin, en brett upplagd och drabbande berättelse om Sverige och Danmark under de dramatiska krigsåren då människor, vapen och underrättelser korsar Sundet,…

    ”En fåraktig historia” beskriver en ung pojkes ömsinta förhållande med en idisslare och hur upptäckten av en skattkarta förvandlar den lugna vardagen till ett märkligt mysterium och släpper loss hiskeliga…

    Fler aktuella boksläpp hittar du här >>


    RUBRIKER

    Boken om Pojken, mullvaden, räven och hästen går fyra år efter utgivningen fortfarande att hitta på topplistorna, och ser ut att ha ett fortsatt försäljningsmässigt…

    Publit ökade omsättningen till 45,2 (42,4) Mkr och nådde positivt kassaflöde under 2023 mycket tack vare kunder utanför den traditionella bokbranschen. Nästa år ska bolaget…

    ”Utsidans klass”. Det är titeln på en ny roman av filosofen Anna-Karin Selberg. I romanen berättar Selberg bland annat för första gången offentligt om den…

    Stor kärlek. Omöjlig kärlek. Minnen från tonårstiden i landsbygdshålan i USA kunde plötsligt vävas ihop till en berättelse. Med boken En liten död debuterar Ebba…

    Saltkråkan var otidsenlig redan när den skrevs – så vad händer när historien ska utspelas under 2020-talet? Det finns ett budskap som en nyinspelning inte…


    SHOPPA OCH STÖTTA

    * sponsrade affiliate-länkar där Boktugg får kick-back när du handlar


    EVENEMANGSGUIDEN


    DEBUTANTPORTRÄTT


    🤟 Tack för att du läste …

    … ända hit. Du som är verkligt intresserad av bokbranschen bör uppgradera och bli betalande prenumerant så får du även tillgång till Analysbrevet. Där går vi på djupet kring strategi, trender och fenomen.

    Du kan även prenumerera på Boktugg Spänning, vårt nyhetsbrev för dig som gillar spänningsromaner. Ny intervju med en författare varannan vecka.

    Om du är nöjd med att läsa enbart detta (gratis) nyhetsbrev så överväg att swisha en liten slant till oss då och då till:

    123-483 18 71 (Klicka här för QR-kod)