Du läser en arkiverad utgåva det senaste nyhetsbrevet från Boktugg. Prenumerera gratis för att få det 5-minuters nyhetsbrev som hjälper 9 000+ bokälskare att hänga med.

😶‍🌫️ Läsa och tänka (Nyhetsbrev #516)

Gillar du Boktugg?
📌 Våra nyhetsbrev är gratis tack vare sponsorer och läsare. Bli en del av Boktugg Inspiration – välj ditt eget pris från 200 kr/år eller swisha här. Tack för ditt stöd!

Fler eller färre nyhetsbrev? Uppdatera din profil och välj nyhetsbrev här.

📚

PÅSKGODIS. Jag kör lite korta reflektioner i detta veckobrev istället för ett längre resonemang. Just nu bubblar det nämligen av idéer och funderingar kring vad som är bokbranschens framtid.

Spotify lanserar snabbt ljudböcker på fler marknader. Senaste veckan har de tillkännagivit en investering på 1 miljon euro (ca 11 Mkr) i produktion av fler ljudböcker på franska och nederländska. Och lansering i Lichtenstein och tre andra länder. En av dessa är Tyskland där Bookbeat och de andra svenska ljudbokstjänsterna får en rejäl utmanare – som samtidigt kommer att växa ljudboksmarknaden.

Regeringen presenterade satsningar på 11,5 miljarder kronor i vårbudgeten, varav 10 Mkr (0,087 %) till läsfrämjande åtgärder via litteratur och kulturtidskrifter som tydligen tas från Skolverket. Det är glädjande att läsfrämjande är i fokus, även om kulturtidskrifter som går på knäna och verkligen behöver inflationsjusterat stöd kanske inte kvalar in då det gäller att få fler unga att läsa.

Utbildningsminister Johan Pehrson förolämpade alla med läs- och skrivsvårigheter genom uttalandet: ”Kan man inte läsa ordentligt får man också svårt att tänka” (SVT). Det är givetvis inte sant. Sådana lögner gynnar inte heller läsfrämjandet. Istället blir alla fundersamma över om “läskrisen” också är en lögn eller överdrift?

Läsande män är tydligen en bristvara. På samma sätt som i Pehrson-citatet förekommer det ofta överdrifter när det gäller kvinnornas läsande. Den långa versionen kan du läsa i ett Analysbrev från januari 2024, den korta är att fördelningen mellan kvinnor och män när det gäller läsning inte är 80-20 utan 54-46 för normalläsare och 57-43 för storläsare. Risken är att “80-20” blir en självuppfyllande profetia då branschen fokuserar på kvinnor som målgrupp hos både förlag och återförsäljare. Ska vi se det som en möjlighet – en växande lucka på marknaden som är redo att fyllas?

184 nya böcker släpps på svenska den här veckan. Egentligen ännu fler. Många digitala titlar i ebok- eller ljudboksformat saknas hos Bokinfo och alla dessa inte kommer som pappersbok. Förra veckan kom det 233 titlar. Det här förklarar varför bokhandlare inte kan skylta (eller ens köpa in) alla nya böcker och Boktugg inte kan skriva om alla nya böcker. Författarens dilemma: Hur ska min bok synas bland alla dessa? Inte ens i Boktugg Spänning kan vi lista alla nya spänningsromaner, men många. Dessutom erbjuder vi alla förlag och författare möjligheten att presentera sig under Min nya bok.

Facebook visade ännu en gång faran i att förlita sig på en plattform som du inte äger när de censurerade Bokmässans naken-chock-logotyp. Samtidigt som jag den senaste veckan har anmält fyra olika falska Messengermeddelanden med hot om att Boktuggs Facebooksida ska raderas ifall jag inte klickar på en suspekt länk för att verifiera eller överklaga. Uppenbara bedrägerier som utgör en miljardmarknad. Samtidigt som Facebook upprörs över en barbröstad sjöjungfru. Suck. Sila räkor och svälja späckhuggare.

Bokmässan satsar glädjande på ett torg för små förlag (ungefär som det vi föreslog 2017) men det känns trist att det bara gäller ett fåtal handplockade litterära förlag. Även om jag förstår att det inte är enkelt att försöka tillfredsställa alla och samtidigt få ihop ekonomin då det inte är gratis att driva de stora mässhallarna. Kanske väljer de minsta förlagen istället en eller flera av de lokala bokmässor som växer fram runtom i Sverige? Som Fantastisk litteratur i Lund 3 maj.

AI är ordet på allas läppar. Visste ni att en av Sveriges allsvenska fotbollsklubbar till två tredjedelar består av AI? Författarförbundet siktar in sig på att bromsa användningen av AI-översättningar, genom ett debattinlägg i Sydsvenskan. Samtidigt som översättare startat en namninsamling. Vilket fotbollslaget är? AIK såklart. Ja, pappaskämt.

AI eller inte? Det kommer att vara en fråga de kommande månaderna och åren. Svårigheten att avgöra ifall en inläsning, bild eller översättning gjorts med AI eller av en människa. Och att avgöra ifall vi ska använda AI till en uppgift eller inte. I våra kreativa yrken är det lätt att hävda att AI aldrig kan, eller ska, ersätta människor. Samtidigt som man då kan ställa sig frågan när man ska använda AI, eller för den delen annan teknik. Hårddraget: Är det rätt att vi har maskinbundna böcker? Den som av olika skäl vill bromsa generativ AI blir säkert lite skadeglad av att läsa rapporter från USA om flera bolag som sagt till sina investerare att de använt avanacerad AI men istället förlitat sig på manuella processer. En av dessa entreprenörer åtalas nu. Samtidigt som striden om träningsdata rullar vidare.

Slutligen: Glöm inte uppdatera din profil så vet vi mer om vad du vill läsa.

Ha en riktig skön påsk!

/Sölve & vännerna på Boktugg

PS. Jobbar du i bokbranschen?
Få koll på både dagens marknad och framtidens trender med Boktugg Analys – för bokproffs. Läs mer här.

EN ARTIKEL

* sponsrade presentationer

UPPSNAPPAT

📃 Agentrekrytering. Grand Agency rekryterar Elisabet Brännström som litterär agent från hennes tjänst på Daniela Schlingmann Literary Scouting Ltd i London. Hon har tidigare varit chef för Bonnier Rights nordiska verksamhet och börjar 1 maj 2025. ”Elisabet med all sin erfarenhet, kompetens och driv är något av en drömrekrytering för oss”, säger Lena Stjernström, vd på Grand Agency i ett pressmeddelande. Fler rekryteringar till expanderande Grand: Jenny Khayon började tidigare i år som heltidsagent på boksidan och som ny royalty manager har Katarina Rolinski anställts.

🧑‍⚖️ AI-stämning. Förläggarorganisationen AAP stödjer ett antal kända författare i deras stämning mot Meta, som anklagas för att ha använt upphovsrättsskyddade verk utan tillstånd i träningen av sin AI-modell LLaMA, skriver Publihers Weekly. AAP kritiserar Meta för att ha använt piratkopierat material trots att det finns en fungerande marknad för licensiering. De menar att detta hotar hela upphovsrättssystemet och att AI-utveckling måste bygga på rättvisa, kommersiella avtal. Förhandling i målet hålls den 1 maj.

📚 LÄSKRAFT. Sveriges läsambassadör Agnes Török startar tre unga läsråd för att främja läsning och psykisk hälsa bortom storstäderna, skriver Kulturrådet i ett pressmeddelande. Fokus blir livelitteratur, berättartraditioner och nördkultur. Läsråden leds av ungdomsförfattaren Moa Backe Åstot, poeten och rapparen Nour Badra samt litteraturforskaren Jakob Olsson.

📚 PRISREGN. Två böcker från Idus Förlag, Ivy vs Ivy, av Johan Persson, och Resan till Utopia, av Erik och Mikaela Wennstam, vann priser under Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur Litteralund förra veckan.
– För oss på förlaget var det riktigt festligt förra veckan. Vi är så stolta över våra författare och böcker. Det känns extra roligt att två böcker som så tydligt syftar till att öka läslusten vinner så här fina priser, säger Idus förlags vd Elisabeth Grunditz i ett pressmeddelande.

📚 TRÄDGÅRDSFEST. Bokmässan lanserar Den stora trädgården, ett nytt område i B-hallen för små litterära förlag och nischad litteratur, enligt ett pressmeddelande. Scen, bokhandel och kafé ska ge mindre aktörer större synlighet. Satsningen möjliggörs tack vare stöd från Västra Götalandsregionen. På 300 kvm ryms cirka tio – femton montrar för mindre förlag och tidskrifter.

📚 NOSTALGI & NYSTART. Holly Jacksons vuxendebut Inte död riktigt än blir en av de första böckerna på återuppståndna förlaget Legenda, skriver Natur & Kultur i ett pressmeddelande. Legenda satsar på en blandning av ny översatt skönlitteratur och moderna klassiker. Jackson har tidigare skrivit bästsäljaren En duktig flickas handbok i mord (Modernista) riktad till unga vuxna, som även filmatiserats.

🎙️ INLÄSARTÄVLING. Victor Beer från humorgruppen IJustWantToBeCool vikarierar som uppläsare av Anders Jacobssons och Sören Olssons kommande Sune-böcker, enligt ett pressmeddelande. Han vann uppdraget i en intern tävling med brorsan Emil på Youtube, där deras kollega Joel Adolphson var enväldig domare. På söndagen släpptes Sune och Jesus syrra på Storytel och Victor läsa ytterligare tre Sune-titlar i år. Anders Jacobssons AI-klon ska finnas med som valbart alternativ via VoiceSwitcher.

🌍 BOKEXPORT. Storify Literary Agency säljer de nederländska rättigheterna för Den vilsna världen av Cecilia Johansson till Dutch Venture Publishing. Boken, en ungdomsfantasy, ges ut i Nederländerna 2026, skriver Storify i ett pressmeddelande.

FLER RUBRIKER

VÅRA SPONSORER

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och därmed gör det möjligt för oss att driva den här sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.  

Vi vill alltid bli bättre, vad tyckte du om det här nyhetsbrevet?

Tack för att du läste …

… ända hit. Är du redan betalande prenumerant kan du hoppa över nedan: 

Boktugg Inspiration – stödprenumeration som även ger tillgång till de artiklar vi väljer att kategorisera som premium förutom Analysbrevet.

Boktugg Analys – där går vi på djupet kring strategi, trender och fenomen. Analysbrevet 1-2 ggr/månad ingår och givetvis samtliga premiumartiklar på sajten.


Du får detta nyhetsbrev för att du någon gång anmält dig som prenumerant via sajten. Boktugg använder Memberful och Mailchimp för att administrera våra prenumeranter.

Om du inte längre vill ha något av Boktuggs nyhetsbrev blir vi såklart ledsna – men du kan självklart avsluta alla utskick från Boktugg här.

Avs: Boktugg AB, Box 1018, 251 10 Helsingborg.

Kontakt: support@boktugg.se