Du läser en arkiverad utgåva det senaste nyhetsbrevet från Boktugg. Prenumerera gratis för att få det 5-minuters nyhetsbrev som hjälper 9 000+ bokälskare att hänga med.

📚 Kritisk massa (Nyhetsbrev #496)

R-ORDET. Är du trött på all svart reklam? Idag är det Black Friday och det är inte bara fredag hela veckan – eller hela månaden. Eller med ett annat ord: REA. Jag kan ha fel, men ordet lyser med sin frånvaro i reklamen.

Bland alla dessa reor befinner sig nu bokbranschen och hänger med. Ska man konkurrera om de tidiga julklappspengarna gäller det att spela med och erbjuda åtminstone någon form av rabatter. Det blir nästan som en andra bokrea, fast nu på hela sortimentet.

Är detta en bra dag att släppa en bok? En snabbkoll i Bokinfo visar att cirka 40 nya titlar släpps idag. Själv valde gårdagen för att släppa min pocket. Det där med rätt tid för boksläpp diskuteras emellanåt.

En tumregel har varit att ska du släppa en bok inför julhandeln så ska den vara ute senast 1 december, sedan är det för sent. Å andra sidan finns det flera förlag som släpper böcker i mellandagarna – med sikte på alla som kommer till bokhandeln för att byta julklappsböcker. Eller att fånga upp alla som förbereder ett nyårslöfte om ett nytt (hälsosamt) liv.

Februari däremot ses som en död månad för boksläpp på grund av bokrean, liksom en bra bit in i mars innan utgivningen tar fart. Därefter är det högsäsong fram till midsommar, men helst före sista maj med tanke på skolavslutningsshopping. Juli är en dålig releasemånad liksom inledningen av augusti – om det inte rör sig om böcker om skolstarten. Sedan är det högsäsong i september, oktober och första halvan av november.

Samtidigt – är en bok tillräckligt efterlängtad kan du släppa den vilken dag som helst, även om många undviker lördag, söndag och helgdagar. Och när fysisk bokhandel nu bara står för en femtedel av bokförsäljningen så har det blivit än mindre viktigt med vilken tid på året man lägger releasedagen.

Däremot blir en bra plan för hur man ska nå ut i det ständigt ökade bruset avgörande. En bra bok säljer sig själv – men först efter att du nått en kritisk massa av läsare (och lyssnare). Den där kritiska massan är sannolikt minst fyrsiffrigt antal läsare. Dessutom ska det vara rätt massa.

Fyra av de tio bäst säljande böckerna på Adlibris just nu har Youtubestjärnor som författare. Augustprisvinnaren Kungen av Nostratien återfinns på plats 11. På Bokus är det tre av de fyra bäst säljande. De har funnit sin kritiska massa via Youtube långt innan de kom på tanken att skriva böcker.

Jag firar 15 år som författare i år! I november 2009 släppte jag min första bok, som fortfarande säljer bra. En annan författare som debuterade det året och uppnått betydligt större framgång är Camilla Grebe som intervjuas i senaste Spänningsbrevet.

Kommer fler översättare att starta egna förlag framöver? Om nu förlagen börjar använda mer AI i översättningar kanske motreaktionen blir att översättarna själva ger ut böckerna?

När ingen ville ge ut den tyska dystopin Höghushopperskan på svenska tog översättaren Katharina Nahlbom saken i egna händer och startade förlaget Ord mot ord som fokuserar på modern tysk litteratur.

Förresten: Du har väl inte missat Boktuggs Black Friday-erbjudanden? Se till att kolla in dem – nu!

/Sölve & vännerna på Boktugg

Tips. Detta nyhetsbrev är gratis – tack vare …
… sponsorer (se längst ner)
… swishbidrag till 123-483 18 71 (QR-kod)
… prenumerationer – Mini för 125 kr eller välj ditt pris

QUIZ

Fråga: Minns du vilka tre böcker som vann Augustpriset förra året?
Facit: Klicka här för att se vinnare i: Barnbok, Fackbok och Skönlitteratur.
Fick du 3 av 3 rätt eller?

* sponsrade presentationer

BLACK WEEK-ERBJUDANDE: Köp en Min nya bok-annons till halva priset. Ord pris 275 kr (inkl moms). Ditt pris: 137,50 kr.
Rabattkod: BLACKBOK24

UTVALDA NYHETER

The Book Affair värvar författaren Cassandra Brunstedt till tjänst som förläggande redaktör. Detta som ett led i förlagets satsning på…

När ingen ville ge ut den tyska dystopin Höghushopperskan på svenska tog översättaren Katharina Nahlbom saken i egna händer och…

Nu lanseras BetaReader Shorts, en ny prenumerationstjänst för fysiska noveller. BetaReader Shorts ska erbjuda exklusiva serier av högkvalitativa noveller direkt…

ANALYSBREVET

En stor del av det vi ser som bokbranschen är … en hobby. Bland författare är det en förkrossande majoritet som inte skriver på heltid utan försörjer sig på föredrag…

Analysbrevet kommer 1-2 ggr per månad och djupdyker i ett ämne eller en trend. Som prenumerant får du dessutom tillgång till hela arkivet med de senaste årens analyser. 

UPPSNAPPAT

🎧 LJUDBOKSDATA. Spotify for Authors är namnet på den plattform som Spotify lanserade i veckan och som ska ge förlag och författare (om förlaget ger dem access) tillgång till omfattande statistik kring lyssning på deras ljudböcker. Förutom data om ålder och demografi på lyssnarna finns även verktyg för att marknadsföra dem i form av möjlighet att skicka ”gratisexemplar” till recensenter eller superfans. Författare kan dessutom skapa egna presentationssidor, vilket är en av sex nya features som Spotify vill locka ljudbokslyssnare med.

🤖 AI-ACCEPT. En ny studie från Insight Intelligence visar att 61 procent av svenskar föredrar kultur skapad av människor framför AI, medan var fjärde anser att skaparen spelar mindre roll, skriver SVT. Samtidigt oroar sig hälften för att AI gör det svårare att skilja äkta från falskt innehåll. Studien genomfördes i oktober. Är det bra eller dåligt för bokbranschen att 4 av 10 inte bryr sig om exempelvis böcker skapats av AI?

📕 URFOLK. Den 6 december släpps Det icke-ryska Ryssland, en antologi som lyfter röster från Rysslands urfolk. Boken, utgiven av Ariel förlag och Svenska PEN, synliggör kopplingen mellan Rysslands koloniala historia och nutida förtryck. Texterna skildrar språkens betydelse i en tid av hårdare repression. Tidigare i år stämplades över 50 urfolksorganisationer som extremister och den som grips under landets extremismlagar riskerar hårda straff.

💰 PRIS. Elise Karlsson tilldelas Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2025 för sitt författarskap som belyser arbetslivets osäkerhet och förlegade maktstrukturer. Hennes Rinkebysvit skildrar miljonprogrammets historia och speglar samhällets förändring, andra boken Sår som aldrig läks släpptes i oktober. Priset är på 125 000 kr och delas ut 23 februari på Ivar Lo-Johanssons födelsedag.

FLER RUBRIKER

VÅRA SPONSORER

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och därmed gör det möjligt för oss att driva den här sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.  

Sponsorer

Tack för att du läste …

… ända hit. Du som är verkligt intresserad av bokbranschen har förstås redan blivit betalande prenumerant

Analysbrevet – där går vi på djupet kring strategi, trender och fenomen. 1-2 ggr/månad.

Boktugg Spänning – vårt nyhetsbrev för dig som gillar spänningsromaner. Ny intervju med en författare varannan vecka.

Boktugg Mini – en stödprenumeration som ger tillgång till de artiklar vi väljer att kategorisera som premium vid sidan om Analyser och Spänning.

Förresten, vad tyckte du om nyhetsbrevet?


Du får detta nyhetsbrev för att du någon gång anmält dig som prenumerant via sajten. Boktugg använder Memberful och Mailchimp för att administrera våra prenumeranter.

Om du inte längre vill ha Boktuggs nyhetsbrev blir vi såklart ledsna – men du kan självklart avsluta din prenumeration här.

Avs: Boktugg AB, Box 1018, 251 10 Helsingborg.

Kontakt: support@boktugg.se