I september får västra Sverige en chans att vältra sig i engelskspråkig litteratur. Då slår The English Bookshop upp dörrarna till sin nya butik i Göteborg.
Efter ett långvarigt sökande har den perfekta lokalen uppenbarat sig: på Kungsgatan, vägg i vägg med SF-bokhandeln.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
– Jag tror på kluster, men jag ringde och frågade om de skulle ha något emot att vi blev grannar, men de tyckte bara att det skulle vara kul och har varit väldigt välkomnande. Det är viktigt med bra grannar. De har till och med ringt och sagt att ”ni borde ha deckare, det har inte vi”, säger Jan Smedh som äger företaget tillsammans med Christer Valdeson sedan starten för 27 år sedan.
Göteborgsbutiken blir kedjans tredje bokhandel. Den första butiken startade i Uppsala 1995 och sedan 2008 finns även en butik i Stockholm.
– Har man varit i någon av våra butiker kommer man att känna igen sig. Det ska vara en magisk plats med massor av böcker. Ett organiserat kaos. I Uppsala har vi 17 000 titlar i lager, så många kommer vi inte ha från starten i Göteborg. De som jobbar i butiken är kunniga och ger bra service. Servicebiten är väldigt viktig för oss.
Butikschef i Göteborg blir Miranda Blomberg som arbetat i Uppsalabutiken i många år, övrig personal rekryteras lokalt. Lokalen håller på att byggas om och planen är att öppna i samband med Bokmässan. Om det blir före eller efter beror på när lokalen blir klar, planeringen är i full gång. Det är Bokmässan som en gång fött tankar om att expandera till Göteborg.
– Vi har ställt ut på Bokmässan sedan 2004 och efterfrågan om en butik i Göteborg har sedan dess varit stor. Vi öppnade 2008 i Stockholm men har hela tiden även tänkt på Göteborg. För tio år sedan var jag nere och letade efter lokaler, men då hittade vi ingen som kändes bra, säger Jan Smedh.
Intresset för engelskspråkig litteratur är uppenbarligen stort, The English Bookshop har vuxit varje år sedan starten. Sedan 2019 har ökningen varit kraftigare än tidigare.
– Våra kunder är till 95 procent folk som nöjesläser på engelska. Vi har en idé om att vi är bra på engelska i Sverige, och det är vi också. Att det går bra är delvis för att många svenskar är anglofiler, men också för att det finns mer att välja på, böckerna kommer ut snabbare på engelska och det finns en större bredd. Det finns också en kärlek till den fysiska bokhandelsmiljön, en romantisk bild av hur det är att vara bokhandlare.
Pandemin och Brexit har också gjort sitt till, under pandemin förändrades handeln till att bli mer värderingsstyrd.
– Pandemin har fått oss att se att var vi handlar gör skillnad. Det styr var praon och jobben finns, var skatterna hamnar och att det är ljus i skyltfönstren. Pandemin har förstärkt vårt behov av kontakt och att rent konkret handla i butiken på hörnet.
Positiva kommentarer om Brexit är möjligen sällsynta, men Jan Smedh har en.
– Brexit har hjälpt oss. Det tar något dygn längre för oss att få böckerna, men det har blivit mycket svårare att privatimportera och då är det lättare att handla från oss.
Efter 27 har The English Bookshop byggt upp ett imponerande nätverk runt om i världen.
– Vi är bra på att fixa saker som ingen annan kan fixa, vi har alla kanaler öppna. En kund ringde och berättade att Adlibris hänvisat till oss när de inte kunde hitta vad kunden sökte.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.