Moa Backe Åstot får debutantpriset Slangbellan 2021

Författaren Moa Backe Åstot fick ta emot Slangbellan 2021. Foto: Carl-Johan Utsi.

Författarförbundets årliga debutantpris Slangbellan för bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur går 2021 till Moa Backe Åstot för boken Himlabrand (Rabén & Sjögren).

Idag, i samband med barnboksfestivalen Litteralund i Lund, fick Moa Backe Åstot ta emot priset som består av en handtäljd slangbella av Kalle Güettler, ett diplom av Elin Hägg och 30 000 kronor.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Övriga nominerade var i år även Elaf Ali med boken Vem har sagt något om kärlek? (Rabén & Sjögren) och Mårten Gisby & Henrik Johansson med Alba och landet bortom (Bonnier Carlsen).

Juryns motivering:
”En stark kärlekshistoria som utspelar sig i norra Sverige där historien lämnat sår både i marken och hos generationer av samer som följt efter. Moa Backe Åstot beskriver de traditioner som handlar om överlevnad, men också om föreställningar som kan stelna i ett försök att värna det gamla.
Budskapet ljuder från historien till framtiden om rätten att tala sitt språk, rätten att tillhöra sitt folk och rätten att älska den man vill. Med en färgstark prosa skriver Åstot fram krocken mellan att bevara och gå framåt. I boken Himlabrand ger hon hopp om att båda är möjligt.”

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Vinnarboken Slangbellan 2021

Himlabrand

Himlabrand

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Flexband
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-01-15
  • ISBN: 9789129725575

De senaste årens vinnare:

2016 – Maja Säfström för Fantastiska fakta om djur
2017 – Lisa Lundmark för Haj-Jenny
2018 – Helena Hedlund för Det fina med Kerstin
2019 – Anna Hörnell för I Kalifornien skälver jorden
2020 – Seluah Alsaati för Inte din baby

Om Slangbellan

Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av sektionen för barn- och ungdomslitteratur, Bult, i Sveriges Författarförbund och på initiativ av Helena Dahlbäck.

”Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Priset är också ett sätt för oss att hålla oss informerade om det som händer inom vår yrkeskår. Samtidigt får vi tillfälle att lyfta fram sådant vi saknar”, skriver Bult.

”Fördelen med att just vi delar ut ett pris är att vi inte behöver ta marknadsmässiga hänsyn utan helt kan koncentrera oss på sådant som kvalitet, förnyelse och innehåll. De nominerade utses av en jury, och hela Bults styrelse väljer vinnaren. ”

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,