I mars är det dags för en ny litteratursatsning i Malmö. En hel vecka ska vigas åt litteratur och läsning. Det är konferensen ReadMe som utvecklar sitt koncept, och enligt programansvarige Anders Mildner ska litteraturfestivalen bli en stadsfest som lockar fler än bara malmöiter.
Litteraturaktiviteter runtom i hela Malmö, det är visionen bakom den ännu namnlösa läs- och litteraturfestivalen. Programmet är än så länge inte spikat, men det finns gott om idéer. Bland annat finns det planer på en författarscen på Malmö stadsbibliotek, och festivalens programansvarige Anders Mildner nämner en mängd potentiella aktörer, allt ifrån Poeten på Hörnet, Malmös bokförlag, Inkonst och Serieskolan. Han berättar för Sydsvenskan att han är förtjust i tanken på en stadsfestival som är utspridd över stan, och jämför med Malmöfestivalen, Way Out West och Lundakarnevalen.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
– Det hade varit spännande om vi med hjälp av litteraturen kan skapa en bred festival som är såpass intressant att vi får turister att åka hit för att besöka den. Bokmässan har många kvaliteter, men det är ett stängt rum. Vår tanke är en festival som är mycket öppnare.
Sedan 2014 har endagskonferensen ReadMe årligen gått av stapeln i södra Sverige. De två första åren hölls konferensen i Lund, men årets version av evenemanget flyttades till Malmö. ReadMe beskriver sig som ”en nyskapande kultur- och samhällskonferens”, och har varit välbesökt ända sedan starten. Varje år har konferensen ett särskilt tema, och temat för 2017 är utanförskap – ”en av de viktigaste och mest komplexa frågor vi har att lösa i samhället idag”, skriver ReadMe på sin hemsida. Genom att skapa en bred festival vill Anders Mildner och de andra bakom ReadMe engagera många fler människor i diskussioner kring tillgången till litteratur, läsning och kunskap.
– Det som Bok- och biblioteksmässan i Göteborg är för bokbranschen, det vill vi vara för samhällsdiskussionen i Malmö, säger Anders Mildner till Sydsvenskan.
Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!
Festivalen kommer dra igång måndagen 27 mars, och konferensen ReadMe äger rum tisdagen 28 mars på Orkanen, Malmö Högskola. De hittills inbokade talarna till konferensen är bland annat Erika Oldberg och Gina Ionesco, bakom boken Jag är Gina, David Qviström som har skrivit Nyttiga människor, debattören Mattias Svensson, dramatikern Chris Schenlaer och den danske författaren och journalisten Jakob Sheikh.
Läs mer om ReadMe här.
Bilden: Malmöfestivalen är en av inspirationskällorna för den nya litteraturfestivalen som planeras i Malmö. Foto: Jedraszak, iStockphoto.