“Fight club” har fått ett annorlunda slut på en kinesisk strömningstjänst. Nu rasar kinesiska tittare mot Tencent Video.
Varning: Första regeln i “Fight club” – att inte prata om Fight club – bryts i den här artikeln. Den som vill sväva i ovisshet om hur filmen egentligen slutar bör heller inte läsa vidare.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
The Guardian rapporterar nämligen att kinesiska strömningstjänsten Tencent Video har tagit sig vissa friheter med filmen från 1999.
Avslutar tidigare
I Fight club dödar filmens berättare, spelad av Edward Norton, sitt fantasifoster Tyler Durden, spelad av Brad Pitt. Sedan bevittnar han hur ett gäng byggnader exploderar i ett inferno som hans hans alter ego ligger bakom.
Tencent Video avslutar filmen efter det stora avslöjandet att Tyler Durden bara finns i berättarens fantasi och lägger en svart ruta med text över bilden, där man berättar fortsättningen på historien.
“Polisen lyckades snabbt lista ut hela planen och gripa alla brottslingar, vilket gjorde att bomben inte exploderade”. Man tillfogar också en motsägelsefull ordalydelse om att Tyler Durden efter rättegång spärrades in på mentalsjukhus.
Tittare protesterar
Det är oklart om det är strömningstjänsten eller filmens distributör som ligger bakom ändringarna. Kinesiska användare som är bekanta med filmen sedan tidigare protesterar i sociala medier mot den nya klippningen – samt de handgripliga ändringarna i historien.
“Det här är skandal. De har inte bara raderat scener ur filmen utan även ändrat intrigen”, skriver en användare.
– Det är vanligt att kinesiska tv-serier och filmer som innehåller våld censureras. Den här alternativa versionen av “Fight club” ger makten till polisen och antyder ett idealiserat slut i linje med något kinesiska staten kan godkänna, säger How Wee Ng, doktor i kinesiska studier vid universitetet i Westminister till The Guardian.
Boktuggs fotnot: Filmen Fight Club bygger på en romanen med samma namn från 1996, skriven av författaren Chuck Palahniuk. Det finns två uppföljare till boken, båda i form av serieromaner: Fight Club 2 (Graphic Novel) och Fight Club 3 (Graphic Novel). Hans senaste roman heter The Invention of Sound (2020) och är inte utgiven på svenska ännu. Det finns däremot kultklassikern Fight Club (2006) och Gallring (2016).
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!