Så mycket tid lägger svenskarna på böcker

I veckan kom rapporten Svenskarna och internet 2016. Den mäter inte bokläsning, men böcker finns ändå med på ett litet hörn och vi får veta att svenskarna i snitt ägnar 3,5 timme per vecka åt böcker – pappersboken står för 85 procent.

Den stora undersökningen Svenskarna och internet mäter svenska folkets internetvanor, och läsning av böcker är inte i fokus men får ändå ett litet avsnitt:

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Bokläsningen har sedan årtionden legat på en stabil nivå runt en halvtimme om dagen eller 3,5 timmar i veckan. De flitigaste läsarna finns bland de äldre.

Enligt Mediebarometern läser eller lyssnar 6 procent av svenskarna under en vecka på en ljudbok och 2 procent läser en e-bok. Inga större förändringar har skett under de senaste åren.

Slår vi ihop tiden som ägnas ljud- och e-böcker uppgår den till en halvtimme i veckan vilket är 15 procent av den totala lästiden. 85 procent av tiden ägnas pappersboken.

Skillnaderna är stora mellan yngre och äldre. Mellan 36 – 45 år upptas 25 procent av lästiden av ljud- och e-böcker.

Statistiken kring bokläsning kommer alltså från Mediebarometern. Så jag letar fram källan och den rapport för 2015 som faktiskt presenterades på Bokmässan i Göteborg. För att komplettera raderna ovan så framgår att under en genomsnittlig vecka (då 6 procent av svenskarna i ålder 9-79 år lyssnade på en ljudbok och 2 procent läste en ebok) var det hela 50 procent som läste en pappersbok. Totalt 56 procent läste böcker i något format, en genomsnittlig vecka.

Tittar man istället på hur många som läst en bok det senaste året så är det istället 84 procent av hela befolkningen och senaste månaden 69 procent.

Intressant är att 5 procent av svenskarna (9-79 år) betalar för en prenumerationstjänst på böcker och hela 18 procent av dem som uppger att de läser e-böcker. Det kan jämföras med att 45 procent betalar för en musiktjänst och 37 procent för en Play-TV-tjänst.

Strax över 90 procent av svenskarna har internet och 82 procent använder internet dagligen, vilket är en ökning med 2 procentenheter sedan 2015. Det blir allt vanligare att ha både dator, surfplatta och smart mobil. Det finns nu i genomsnitt 2,07 datorer och 1,13 surfplattor per hushåll. 92 procent har en dator, 81 procent en smart mobil och 65 procent en surfplatta. Redan i åttaårsåldern har över hälften (55 %) tillgång till en egen smart mobil.

I genomsnitt använder vi internet 24 timmar i veckan. Drygt 9 av dessa är via mobilen, en ökning med en timme sedan förra året. Personer mellan 16 och 25 år ägnar i genomsnitt nästan 40 timmar i veckan åt internet.

Svenskarna-och-internet-2016-tabell-trad-medier

I takt med att användningen av internet ökat tar allt fler del av digitala versioner av de traditionella medierna, tv, radio och dagstidningar. Men fortfarande efter 20 år dominerar radio och tv i sina traditionella former och dagstidningen i sin pappersversion. Men som allmänt informationsmedium intar internet idag förstaplatsen. Internet har också fått en allt större roll som nyhetsmedium men tv är fortfarande den främsta källan för nationella och internationella nyheter och dagstidningen för det lokala.

Tiden vi ägnar de traditionella medierna är fortfarande större än deras webbversioner, särskilt när det gäller radio och tv.

Och i den här undersökningen ser man ännu inga tydliga spår av framgångarna för streamingtjänster för böcker. Kanske blir skillnaden tydligare i nästa års undersökning med tanke på Storytels tillväxt?

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,