Den 2–3 december 2021 har Kulturrådet en digital träff då landets läsfrämjare får möta olika förebilder, ta del av ny forskning och få inblick i framgångsrika metoder.
Under Läsfrämjandeträffen 2021 med temat ”Läsande förebilder” som äger rum under två halvdagar den 2–3 december får läsfrämjare bland annat möta bibliotekspersonal, forskare och lärare som berättar om sina metoder och ger roliga och användbara tips om hur du når ut med läsning till barn och unga. Vad kan musiken, sociala medier och en peppande kompis eller bibliotekarie betyda för språket?
– Fokus är främst på läsning för barn och unga men också för vuxna eftersom de har stor betydelse för barns och ungas läsning. Vikten av läsande förebilder har undersökts i flera forskningsstudier och prövats i många läsfrämjande projekt, inte minst som metod när det gäller att få pojkar att börja läsa. Därför ville vi fördjupa oss i just den frågan i år, säger Lotta Brilioth Biörnstad, chef för Litteratur och bibliotek på Kulturrådet.
Läsfrämjandeträffen 2021 är gratis och riktar sig till alla som arbetar med, eller som är intresserade av, läsfrämjande. Träffen innehåller föreläsningar, valbara seminarier, interaktiva möten, panelsamtal samt poesigympa och musik. På programmet står bland annat punkterna ”TikTok – första hjälpen för vilsna vuxna” och ”Hur stöttar vi föräldrar som läsande förebilder?”.
Medverkar gör forskarna Fredrik Zimmerman, Roel van Steensel, förebilderna Monika Fagerholm, Herman Geijer, Milia Rahman Olsson och Nicolas Lunabba, inspiratörerna Aleksis Salusjärvi, Gift Blessing, Jenny Edvardsson och många fler. Moderator är Augustin Erba, författare och journalist.
Här finns hela programmet för Läsfrämjandeträffen 2021.