Ett nytt stipendium om 50 000 kronor ska delas ut av Bokus till studenter som bidragit till läsfrämjande och har ett fortsatt engagemang i frågan.
Det nya Bokusstipendiet är tänkt att stötta studenter i att driva sin idé, utveckla sin tjänst eller produkt eller starta sitt företag. Utöver det kan Bokus också bidra med en plattform och kanaler där stipendiaten kan nå ut till en större målgrupp.
– Vi ser att Bokusstipendiet kommer ha en viktig och långsiktig roll i att engagera studenter att göra skillnad. Det är helt i linje med vad vi tror på och vill verka för. Genom ekonomiskt stöd och en kommunikationsplattform kan vi på flera sätt bidra till studentens fortsatta arbete med läsfrämjande, säger Cecilia Helsing, marknads- och kommunikationschef på Bokusgruppen och ordförande i juryn för Bokusstipendiet, i ett pressmeddelande.
Med stipendiet vill Bokus hitta och främja nya sätt att öka läsandet hos olika grupper. För Bokus är det självklart att välkomna ansökningar från en bredd av studenter från olika discipliner.
– Vi hoppas på många ansökningar från studenter som delar vår passion för läsglädje och som på varierande sätt vill bidra till en positiv samhällsutveckling. Vi ser att det finns ett behov av ett stipendium med inriktning läsfrämjande som är mindre styrt än de stipendium som finns att söka idag. Vi vill hitta de personer som verkligen varit innovativa eller verkligen gör skillnad. Läsglädje kan skapas också från oväntade håll, säger Cecilia Helsing.
Bokusstipendiet om 50 000 kronor delas ut för första gången år 2022. Juryn består förutom av Bokus-medarbetare från olika expertområden också av Linn Svärd, som är ordförande för Sveriges förenade studentkårer.