Justitiedepartement i USA vill stoppa Bertelsmann (som äger Penguin Random House) från att köpa Simon & Schuster och har lämnat in en stämning. De anser att affären skadar författare och gör PRH för stort i förhållande till sina konkurrenter.
På tisdagen lämnade Department of Justice in en 26-sidig stämning till distriktsdomstolen i Columbia där de, enligt The Bookseller, bland annat skriver att om den föreslagna sammanslagningen av Penguin Random House och Simon & Schuster tillåts fortsätta skulle PRH bli det i särklass största bokförlaget i USA, betydligt mycket större än sina konkurrenter.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
”Samgåendet skulle ge Penguin Random House ett överdimensionerat inflytande över vem och vad som ges ut och hur mycket författare får betalt för sitt arbete.”
De poängterar att affären skulle innebära ”betydande skada för författare, särskilt författare av bästsäljande böcker. Idag konkurrerar Penguin Random House och Simon & Schuster kraftfullt för att köpa rättigheter från författare och erbjuda förlagstjänster åt dessa författare.”
I skrivelsen framgår även en oro för maktkoncentrationen bland de amerikanska förlagshusen. ”Endast fem förlag kontrollerar den amerikanska förlagsbranschen. Om världens största bokförlag tillåts köpa en av sina största konkurrenter kommer de att ha en kontroll utan motstycke över en viktig bransch. Amerikanska författare och konsumenter kommer att betala priset för detta anti-konkurrens-samgående – lägre förskott för författare och i slutändan färre böcker och mindre variation för konsumenter.”
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Inte nog med att de vill stoppa affären, de vill även ”hindra ytterligare konsolidering i en bransch som har en historia av att agera i maskopi”. (Publishers Weekly skriver idag om ett annat rättsfall där Amazon och de fem stora förlagshusen i USA anklagas för att ha konspirerat om priset på eböcker.)
Det är snart ett år sedan Bertelsmann offentliggjorde köpet av Simon & Schuster från ViacomCBS för 2,2 miljarder dollar. Sedan dess har konkurrensverket i Storbritannien godkänt den brittiska delen av affären, men nu tänker alltså USA:s regering sätta ner foten.
Det kan innebära att Simon & Schuster återigen blir till salu. Är det nu Storytel ska få in en fot på den amerikanska marknaden?
Först ska dock domstolen säga sitt.