Lasse Berghagen säger hej till livet i ny självbiografi

Självbiografin "Hej livet!" är inte ett bokslut, utan snarare en samling vykort från livet, enligt Lasse Berghagen. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Han har kallats ”folklighetens epicentrum”. Nu kommer ”Hej livet!”, Lasse Berghagens biografi över sitt eget händelserika liv.

”Du ska få mitt mantra!”, säger Lasse Berghagen, lutar sin långa kropp framåt och fortsätter:

– Ta till dig glädjen, för sorgen gör sig alltid påmind ändå.

Berghagens färska självbiografi ”Hej livet!”, som han har skrivit tillsammans med Marcus Birro, bär många spår av just den där glädjen. Till skillnad från många andra skapande människor har Berghagens konstnärskap aldrig varit till för att läka tidigare sår.

– På något sätt har jag alltid i mitt liv sökt efter ljuset. Även när det varit mörker har jag tänkt att det måste finnas ljus någonstans här ändå. Jag har inga ”hangups” när det gäller mitt liv. Det har liksom flutit på bra bara, och upplevelserna har avlöst varandra, säger han.

”Artisteriet tog mig”

Just de upplevelserna duggar tätt i ”Hej livet!”. Det är blöta husbåtskvällar med Cornelis Wreeswijk, det är att vara taxichaufför åt Bob Dylan, det är alla åren som programledare för ”Allsång på Skansen” och det är tillkomsten av några av Sveriges mest kända och älskade låtar.

Själv hade Lasse Berghagen ingen tanke på att göra musikalisk karriär. Han skulle bli jägmästare, men livet ville annorlunda.

– Artisteriet tog mig, det var inte jag som tog det! Däremot trollbands jag tidigt av musiken och poesin. Jag levde med min gitarr och när jag läste Nils Ferlins ”Inte ens en grå liten fågel” var jag ”hooked”. På gymnasiet var jag poeten med parkas och basker som satt under korkeken, som tjuren Ferdinand. Och där har jag blivit kvar, säger han och skrattar.

Att ”blanda ballad och burlesk” är den röda tråden i Lasse Berghagens artisteri, anser han. Skrattet måste vara med i allt han gör, men också allvaret. Han har skrivit psalmen ”När sorgen känns tung” men också revynumret ”Flirtige Knut”.

– Snacka om motpoler, va? Jag har jobbat mycket med revyer men har också läst mycket dikter på poesikvällar. Poesin och dikten är syret i mitt liv. Lusten att berätta, oavsett om det är en rolig historia eller en vacker sång, säger han.

”Jäkligt omtyckt”

Att han är en av Sveriges mest folkliga och älskade artister, med barnböcker, tv-program och visor som tilltalar flera generationer, är inte något Lasse Berghagen går och tänker på, säger han.

– Jag har aldrig varit en person som har slagit sig för bröstet och sagt ”jävlar vad bra jag är”. Min fru brukar skälla på mig för det, hon säger att jag måste förstå att jag är jäkligt omtyckt. Men jag gör ju bara det jag känner för, skriver och sådär.

TT: Men det känns som att det är få som inte gillar dig?
– Jag har haft turen, och här skulle Eva säga: ”Och skickligheten!”, att skriva ”Teddybjörnen Fredriksson”, som går genom alla åldrar. Och framförallt kanske ”En kväll i juni”. Det är nog det det handlar om.

Kärleken till hustrun Eva tar stor plats i ”Hej livet!”, men också den till Berghagens första fru Barbro ”Lill-Babs” Svensson som gick bort 2018. De träffades i unga år, var gifta i tre år och fick dottern Malin tillsammans.

– Barbro och jag stod varandra nära hela livet. Det jag berättar om i boken är ju den kärlek vi hade när vi var gifta. Sedan gick det väldigt fort över i vänskap. Vi jobbade mycket ihop, och sedan kom Eva in i bilden. Det jag skriver om i boken kändes mer som ett fint minne, säger Lasse Berghagen.

Text: Sara Haldert/TT

Fakta: Lasse Berghagen

Ålder: 76

Yrke: Sångare, låtskrivare, skådespelare, författare, programledare. Gav ut sin första skiva 1965 och fyra år senare kom ”Teddybjörnen Fredriksson”. Debuterade på Svensktoppen 1969 med låten ”Gunga Gunga”. Samarbetade i slutet av 60-talet ofta med Benny Andersson, tillsammans skrev de låtar som ”Hej clown” och ”Sagan om lilla Sofie”.

Spelade i Kar de Mumma-revyn på Folkan 1968–1974, samt i farserna ”Sängkammarfars” 1979 och ”Spanska flugan” 1981. Gjorde sin egen krogshow ”Breda leenden” 1974 och den egna musikalen ”Världens galenskap” 1985. Satte upp Chinarevyn 2003 tillsammans med Magnus Härenstam och Sissela Kyle.

Filmdebuterade i 1972 i ”Firmafesten”.

Programledare för Allsång på Skansen 1994–2003.

Har tävlat i Melodifestivalen tre gånger, vann 1975 med bidraget ”Jennie Jennie”.

Aktuell: Med självbiografin Hej livet!.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,