Boktips: Sex böcker av Lars Vilks och andra kända konstnärer

Bild från Istock photo. Nimis avbildat.

Vad är det att vara konstnär? Och hur förändras konsten över tid? Detta och mycket mer kan man läsa om i svenska konstnärers nya och gamla böcker.

Stora händelser får människor att tänka

Sällan har väl något delat folk i två läger mer konkret än just konsten. Oavsett vilken konst det handlar om. Och just gränserna för vad som är fint och fult är något av det mest intressanta i samtalet.

Här har vi listat sex böcker som har tillkommit i det svenska samtalet om konst. Inget rätt eller fel, bara alla dessa konstnärer som försöker tolka världen och förmedla något av sin vision.

Spännande, eller hur?

Boktips: Sex böcker av Lars Vilks och andra kända konstnärer

1. Nimis av Lars Vilks

I NIMIS skriver konstnären Lars Vilks historien om sin unika och monumentala skulptur, byggt av drivved och annat virke, vid den steniga stranden 120 meter nedanför Kullabergs rygg. Arbetet började 1980 och fortgår än i dag av den uthållige Vilks. 

Med humor och skärpa berättar Vilks om sin långa, kreativa kamp mot myndigheters rivningskrav och om attacker med eld och motorsåg från kritiskt sinnade. Boken illustreras med 34 foton, varav nio hela uppslag.

[Book: ISBN hittades ej]

2. Hur man blir samtidskonstnär på tre dagar : handbok med teori  av Martin Schibli, Lars Vilks

Förr tog det lång tid att bli konstnär. Det krävdes lång teknikträning för att lära sig att skapa konsten med stort K. Idag har det blivit betydligt enklare. På tre dagar kan man installera sig som samtidskonstnär om man följer de råd och anvisningar som författarna ger. Lär känna konstvärlden och du känner konsten, är en av nyckelfraserna till att skapa en framgångsrik strategi för en konstnär. Det är nämligen inte konsten i sig som är saken utan konstvärlden, dess beteenden och vanor och dess agenter som utgör allt väsentligt. Konstnärlig kvalitet är liktydigt med ett effektivt nätverksbygge. Konstnärliga tekniker kan reduceras till en enda: readymaden. En handbok.  

Lars Vilks är välkänd, provokativ och ofta synlig i medierna, bl a med Nimis och Arx på Kullaberg. Den här boken kommer att sätta fart på debatterna om konsten och konstnärens roll. På Nya Doxa har han tidigare utgivit 5 böcker.

3. Kring denna konst av Stina Wollter

Sedan mer än trettio år tillbaka har Stina Wollter varit yrkesverksam konstnär. I Kring denna konst får vi kliva in i hennes rika konstnärskap, in i berättelserna bakom bilderna, och händelserna bakom berättelserna.

Boken innehåller ett rikt urval av Stinas egna verk genom årtionden – från måleri och teckningar till kollage, skulpturer och foton. Den är både indelad i kronologiska avsnitt som baseras på teman och erfarenheter i hennes eget liv, och här och där får vi även djupdyka ner och stanna upp i enstaka verk. Hon beskriver hur konsten och livets händelser vävs samman och påverkar varandra i ett växelspel där konsten står för både ett tryggt rum och ett sätt att kommunicera med omvärlden och samtidigt förstå och bearbeta den.

Kring denna konst ger ingångar och öppningar till en värld som av många kanske upplevs som sluten. Det är en bok om människan, skapandet och kreativitetens kraft. Om livet i konsten och konsten i livet. 

Kring denna konst

Kring denna konst

  • Förlag: Bonnier Fakta
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-05-06
  • ISBN: 9789178870745

4. Konstteori – Kameler går på vatten av Lars Vilks

Lars Vilks behandlar här konstbegreppets uppkomst och olika teorier om vad detta begrepp inrymmer. Boken innehåller också en genomgång av vissa konstteoretiska och estetiska teorier; vidare behandlas samtidskonsten och dess beroende av teori och textkommentarer. Konstteori lämpar sig väl som en introduktion till fördjupade studier inom ämnet och kan med fördel användas inom såväl teoretiskt som praktiskt inriktade utbildningar inom konst och kultur. 

5. Märkligt väder : konst i kristid av Olivia Laing

I ett samtal som ingår i ”Märkligt väder” framhåller Olivia Laing att hon aldrig vill hålla sig till en enda sak utan gillar att kunna röra sig fram och tillbaka mellan olika saker. 

Och om det är något som är påtagligt i texterna i den här volymen, så är det just rörligheten, viljan att vidga perspektiven, kliva rätt ut (eller rätt in) i något annat, något oväntat – oavsett om texterna handlar om konst, litteratur, musik, politik, sexualitet, miljöaktivism eller vad det nu kan vara. En av dem tar till exempel med läsaren till en trädgård, närmare bestämt den som filmaren Derek Jarman skapade på en blåsig udde och skrev en redan klassisk bok om. Laing visar att det finns ett tydligt samband mellan Jarmans högst personliga form av trädgårdsskötsel och den politiska och estetiska radikalitet som genomsyrar hans konstnärskap. Hon är bra på att urskilja sådant. 

David Bowie, Ali Smith, Marguerite Duras, Freddie Mercury, Jean-Michel Basquiat, Chris Kraus och Georgia O”Keeffe är andra konstnärliga gränsöverskridare vi får bekanta oss med mellan pärmarna. Men här finns även texter som på ett mer vardagsförankrat vis vänder och vrider på de utmaningar människor står inför i en tid präglad av ojämlikhet, populism och tunnelseende. Utmaningar som inte verkar göra Laing dyster, snarare klarvaken och uppfinningsrik. ”Märkligt väder” blir också på så vis en bok om motstånd och hopp. 

Olivia Laing, född 1977, har ett flertal böcker bakom sig. På svenska finns ”Den ensamma staden. Om konst, ensamhet och överlevnad” (2017). 

Märkligt väder : konst i kristid

Märkligt väder : konst i kristid

6. ART : den institutionella konstteorin, konstnärlig kvalitet, en internationella samtidskonsten av Lars Vilks

Ingen beskrivning av boken finns. Men boken finns.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,