Den 8 november är det dags för Läromedlets dag som ska sätta fokus på att lyfta läromedlets betydelse i den svenska skolan. Dagen är instiftad av intresseorganisationen Läromedelsförfattarna.
– Vi vet hur viktiga läromedel är för såväl lärare som elever, samtidigt som många står utan. Med den här dagen vill vi att fler ska få upp ögonen för den situation som råder i svensk skola. Regeringen måste skärpa skollagen genom att slå fast rätten till läromedel, annars kommer skolan aldrig bli likvärdig, säger Frida Engman, förbundsdirektör på Läromedelsförfattarna, i ett pressmeddelande.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Statens roll gällande läromedel har nyligen setts över genom en utredning tillsatt av regeringen. Utredningen, som letts av Gustav Fridolin, föreslår bland annat att skollagen ska definiera vad läromedel är och garantera elever rätt till läromedel.
– Lärare, rektorer, förlag, elever och föräldrar – vi uppmanar alla som på något sätt jobbar med läromedel att göra något extra för läromedlen den 8 november. Vi ser fram emot att hylla läromedel tillsammans hela dagen, säger Embla Jernstig, kommunikatör och projektledare för Läromedlets dag.
Den 8 november har inte valts av en slump. Det är samma dag som Selma Lagerlöfs karaktär Nils Holgersson avslutade sin resa i Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Boken är en av de mest lästa svenska böckerna genom tiderna och skrevs från början som en lärobok till elever i skolan.
– Selma Lagerlöfs bok visar hur stor påverkan ett läromedel kan ha. Så självklart som det var med läroböcker 1906, när Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige kom ut, är det inte idag. Därför instiftar vi den här dagen, säger Frida Engman.
Visste du att …?
- 9 av 10 högstadie- och gymnasieelever tycker att läromedel är viktigt.
- 7 av 10 vårdnadshavare med barn i skolan använder barnens läromedel för att hjälpa till med läxorna.
- Sverige är det land i Norden som lägger minst pengar på läromedel.
Läromedelsförfattarnas 5-punktsprogram
Läromedelsförfattarna föreslår fem konkreta åtgärder som skulle ge alla elever i Sverige tillgång till läromedel av god kvalitet:
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!
- Skärp skollagen – tydliggör läromedlens roll ur ett elevperspektiv genom en skrivning om rätten till läromedel i de inledande bestämmelserna om rätten till en likvärdig skola.
- Resurser till läromedel måste öka i förhållande till idag så att en likvärdig tillgång till ändamålsenliga läromedel för alla elever säkerställs.
- Lärare måste garanteras inflytande över inköp av såväl analoga som digitala läromedel.
- Skärp uppföljningen av resurser till läromedel så att det skapas en offentlig statistik över läromedelsinköp.
- Öka finansieringen av forskning som handlar om användning och produktion av läromedel.