En snabbenkät bland Boktuggs läsare bekräftar att okunskapen om begreppet ”läsplatta” är stor. Hela 57 % svarar att de tänker på iPad och liknande tablets när någon nämner läsplatta.
Det var i ett nyhetsbrev för tio dagar sedan som Boktugg gjorde en snabbenkät bland sina läsare för att se om okunskapen om begreppet ”läsplatta” är lika utbredd här som den ser ut att vara i övrigt.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Av de drygt 400 som svarade på frågan ”När någon säger läsplatta, tänker du då på iPad (eller motsvarande Android-platta)?” svarade nästan sex av tio (57 %) ”Ja” medan 37 % svarade ”Nej” och hela 6 % var osäkra.
Kanske är begreppet läsplatta otydligt och vi bör istället tala om eboksläsare? Men rätt benämning på iPad och deras Android-kusiner är surfplatta.
En läsplatta har en skärm med eInk-teknik och inte bakgrundsbelyst LCD-skärm som iPad & Co. Det innebär att dessa är mer vilsamma för ögat och ger en känsla som är mer papperslik. Amazons Kindle är den mest kända läsplattan.
Den nya generationen läsplattor (eller eboksläsare) har dessutom alltmer avancerat stöd för att göra anteckningar med penna och förvandlas till rit- och läsplattor. Dessutom ökar skärmstorleken, från tidigare 5-6 tum till 10-13 tum och i vissa fall större.
Hela 75 procent av dem som svarade på vår enkät hade läst en ebok. När det gäller vilka enheter som använts dominerar de vanliga mobila enheterna, mobiltelefoner och surfplattor:
- Mobiltelefon 59 %
- iPad eller Android tablet 58 %
- Laptop 22 %
- Storytel Reader 16 %
- Adlibris Letto 15 %
- Amazon Kindle 11 %
- eInk-platta av annat märke 9 %
- Kobo 5 %
- Desktop (stationär dator) 4 %
Slutsats: Läsplattan har ännu inte slagit igenom i Sverige. En del experter menar att den aldrig kommer att göra det utan att mobiltelefoner (med allt större skärmar) och surfplattor (eller laptops med vikbar pekskärm) gör dem överflödiga. Ingen kan säkert förutspå utvecklingen. Fördelen med läsplattorna är batteritiden och att de är mer skonsamma för ögonen. Och att de är svåra att surfa på vilket gör att man slipper störande aviseringar.
Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!