En idé, tre meningar, 195 författare. Idus förlag tolkade yttrandefriheten på ett nytt sätt och under bokmässan i Göteborg i år skrevs Rekordboken.
När de fyra medarbetarna på Idus förlag fick reda på att yttrandefrihet var årets tema för bokmässan i Göteborg började de fundera kring hur de kunde göra något särskilt av det. Resultatet blev till slut en rekordbok skriven av 195 olika författare i Idus monter under mässans gång.
Ulrika Slottner driver Idus förlag som idag arbetar med ungefär 200 författare och illustratörer.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
– Vi får en så stor mängd manus skickade till oss så vi vet förstås hur många som drömmer om att bli författare, berättar Ulrika kring uppkomsten om idén till Rekordboken. Därför kände vi att det var en bra idé att bjuda in alla – och då menar jag verkligen alla – till att skriva en bok.
Datorn boken skrevs på stod i Idus monter och alla som ville var välkomna att skriva på den. Tre meningar per man var tumregeln och varje inlägg skulle återknytas till de som redan tidigare gjorts.
På vilket sätt håller man ihop en story som har 195 författare?
– Ja, det undrade vi med, säger Ulrika. Men det gick faktiskt över förväntan. Storyn böljar givetvis hit och dit och den är väl inte alltid helt logisk men den är väldigt händelserik och rolig att läsa. Så vi behövde faktiskt inte göra någonting. Dock är den ju inte korrekturläst som vi gör med vanliga böcker, utan detta är mest en rolig grej. Vi ville låta den vara som den var, utan att peta för mycket.
Variationen blev automatiskt stor men med tre meningar för varje författare blev inget bidrag mer värt än något annat. Inlägg signerade Lasse Åberg och Tony Cronstam varvas i den färdiga boken med sedan tidigare opublicerade författare och alla som skrev kom med. Men trots antalet medverkande upplevde inte Ulrika och hennes kollegor att det var svårt att redigera materialet.
– Det var bara väldigt kul och oväntat enkelt, säger hon. Folk har verkligen gjort som de ska och läst inläggen innan och sedan knutit ihop det väldigt fint. Berättelsen tar ju en hel del oväntade vändningar och vi skrattade så vi grät på förlaget när vi jobbade med den. Vi hade förberett på att det skulle komma inlägg som vi skulle bli tvungna att stryka, på grund av svordomar eller kränkande ord eller liknande. Men det fanns inte ett enda inlägg som behövde strykas! Det tycker jag också visar att folk tog det här på allvar. De ville verkligen bidra med något bra till berättelsen och de ville bli publicerade.
På vilka sätt upplever ni att ni gjort något för yttrandefriheten?
– Många drömmer att få skriva en bok men långt ifrån alla får chansen att bli publicerade. Här fick alla komma till tals och bidra, säger Ulrika. Och även om detta bara vara en kul grej så förstod vi på en del av deltagarnas kommentarer att det var mer än så för dem. Varje bidrag är unikt och varje persons deltagande har ju påverkat och styrt berättelsen åt något håll. Hade inte just de 195 personer som skrev deltagit så hade ju berättelsen blivit något helt annat. Och nu är ju faktiskt dessa 195 personer publicerade!
Rekordboken tar sin början när huvudpersonen Elsie hittar en Volvo Amazon i garaget. På berättelsens 20 sidor hinner sedan Elsie föras genom en handling bestående av allt från skräckfylld action till exitentiella drama, få benen uppätna av en haj, möta Björn Ranelid och Zlatan men även stöta ihop med grävlingar och giraffer i sin kamp för kärlek och överlevnad. Och vem är egentligen Urban?
Vill du läsa Rekordboken? Titta då här så får du hela den rafflande boken skriven av 195 fantasifulla hjärnor.
Foto: Cecilia Hedström
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!