Äntligen kan vi träffas och prata böcker. Äntligen kan vi ha fysiska releaser, mässor, författarkvällar och signeringar. Eller kommer vi att få uppleva ännu en höst med inställda evenemang?
Just nu pågår Stockholms bokhelg. Ett helt fantastiskt arrangemang sett till antalet medverkande förlag och andra aktörer och omfattningen på programmet. Det är välorganiserat och oorganiserat på samma gång.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Tyvärr kommer jag själv inte att kunna besöka Stockholm i helgen. En kombination av praktiska skäl och faktiskt en viss tveksamhet kring om det är rätt att åka från Skåne till huvudstaden för ett sådant evenemang.
Hybridbokmässan i Göteborg
I veckan släppte Bokmässan i Göteborg sitt program. Det är egentligen ingen mässa i år heller utan mer av en exklusiv medverkan som publik i en tv-studio som erbjuds. Jag ska själv sitta med i ett panelsamtal.
Bokmässan faller inte under de vanliga begränsningarna utan ett annat regelverk. Men de måste ändå förhålla sig till att skapa säkra flöden och begränsa antalet människor. Trots 40 000 kvadratmeter yta och flera entréer går det inte att släppa in tusentals besökare.
Samtidigt som vi gladdes åt att Bokmässan äntligen kan genomföras med publik kom nyheten att Beijing ställt in och flyttat fram sin bokmässa som skulle ägt rum den här helgen. Även i Australien och på Nya Zeeland ställdes fysiska event in.
Och idag rapporteras att flera stora brittiska och amerikanska förlag väljer att inte åka till Frankfurt i oktober.
”Superspridarevent”
En läsare skrev till mig efter artiklarna om Bokmässan i Göteborg att ”där tänker bokbranschen arrangera ett superspridar-event”. En annan läsare ifrågasatte om det verkligen var läge att genomföra Stockholms Bokhelg.
Själv hade jag hoppats kunna signera mina böcker i samband med en stor ungdomsturnering i innebandy i september. Men nu meddelar arrangörerna där att eftersom det inte blir några lättnader i restriktionerna så kommer de inte att kunna släppa in någon publik (läs föräldrar och syskon) utan endast spelare och ledare i lagen släpps in i hallarna.
I nöjesbranschen var besvikelsen stor över de utbeblivna lättnaderna i september. Inte lär den bli mindre när de får läsa att Danmark lyfter alla restriktioner den 10 september.
Kan man genomföra releasemingel utan smittrisk eller borde vi ställa in alla sådana under september och oktober? Ska man kräva vaccinpass på Författarkvällar och lokala bokmässor i höst? Det finns inga enkla svar.
Fotnot: Den här artikeln publicerades igår i Boktuggs nyhetsbrev #327. Är du inte prenumerant redan? Signa upp här.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!