Denna artikel sponsras av författare/förlag

Sveriges glömda historia, Väringasagan

I slutet på år 970 lämnade flertalet män Svitjod, senare kallat Svearike, för att slåss för Vladimir, mot hans bror Jaropolk. Utsikterna för seger var stor. Vladimir hade fler krigare från Norden.

Vladimir var ättling till Rurik, den nordiska fursten över landet Rus, som regerat sedan cirka 850.

Vladimirs nordiska krigare, var de verkligen skillnaden mellan seger och förlust?
”Ja”, säger Leif Selander, författare till Väringasagan. ”På den tiden var de nordiska krigarna överlägsna allt motstånd. Nordmännen var fostrade sedan barnsben till krigare, något som inte fienden var.”

Efter att ha uppfyllt sitt löfte till Vladimir, fortsatte nordmännen till Miklagård för att hjälpa den Romerska kejsaren mot generaler som gått över till fienden.

Segern över dem gjorde att nordmännen fick bilda Väringagardet. Ett livvaktsgarde som bestod till Romarrikets fall 1453.

”Livvakt och elitgarde i dåtidens främsta civilisation”, avslutar Leif. ”Det är stort. Då var Konstantinopel det absolut mäktigaste riket.”

Svekens tid

Svekens tid

  • Förlag: Lava Förlag
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-12-16
  • ISBN: 9789189261150
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se