Bokus har börjat sälja böcker i butik. Under sommaren placerar nätbokhandeln ut bokhyllor i fyra av Lifvs obemannade butiker som ett pilotprojekt.
Har du hört talas om Lifvs? De driver idag 27 obemannade livsmedelsbutiker och har ambitionen att finnas på platser där livsmedelsbutiker behövs allra mest och har ett fullsortiment med omkring 500 varor. Nu kompletteras detta med böcker.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
I sommar kommer nämligen en del av Lifvs kunder kunna köpa böcker, när Bokus flyttar in i fyra butiker. Samarbetet är ett sätt för Bokus att hitta nya vägar att nå kunderna och samtidigt arbeta mot visionen ”Läsglädje för alla, varje dag”, enligt ett pressmeddelande.
– Vi vill hela tiden sondera nya sätt att vara närvarande och tillgängliga för våra kunder. Vi gör det här tillsammans med Lifvs eftersom vi drivs av liknande ambitioner att nå ut brett. På Bokus drivs vi av vår vision att nå ut med läsglädje i hela landet och att göra våra böcker tillgängliga på nya ställen är ett sätt att nå den visionen, säger Johan Junehed, Försäljningschef på Bokusgruppen, i samma pressmeddelande.
I Lifvs butiker scannar kunderna varorna själva och betalar med en app. Eftersom butikerna är obemannade kan priserna hållas nere. Lifvs tekniska struktur och system är en aspekt som intresserar Bokus i samarbetet.
– Det här är ett spännande pilotprojekt mellan två teknikdrivna bolag. Lifvs växande nät av obemannade butiker är en helt ny kontext för Bokus att vara i, fortsätter Johan Junehed.
Bokus blir den första samarbetspartnern som Lifvs bjuder in i själva butiken.
– För Lifvs ger samarbetet med Bokus ytterligare en dimension till sortimentet som bidrar till ett bättre kunderbjudande. Ett naturligt steg för Lifvs då vi båda ligger i framkant när det kommer till teknik och retail. Vi börjar samarbetet i våra större Generation 2-butiker och Bokus blir den första samarbetspartnern som vi bjuder in i själva butiken. Vi ser fram mot ett samarbete där den gemensamma kunden är vårt fokus, säger Daniel Lundh, grundare av Lifvs.
Butikerna där Bokus böcker säljs under sommaren är Nykroppa i Värmland, Barnarp utanför Jönköping samt Hummelsta och Bredsand utanför Enköping. Piloten pågår under sommaren 2021.
Boktuggs analys: Obemannade Bokushyllor
Ett spännande koncept som vid en snabb anblick handlar just om obemannade butiker. Men det skulle lika gärna kunna expanderas till bemannade butiker där Bokus ger sig in på en ny marknad och samtidigt bygger sitt varumärke. Kan man tänka sig Hemköp ha Bok(us)hyllor i sina butiker i framtiden? Eller varför inte bensinmackar? Med möjligheten att marknadsföra både sin ehandel och digitala boktjänsten Bokus Play har Bokus fler värden.
Med det sagt så är det inget litet jobb att fylla på bokhyllor löpande – även om du kan se vilka böcker som sålts. Men det är ett spännande grepp. Något som kanske kan behövas för att lyfta Bokusgruppens aktie på börsen som fallit runt 9 procent sedan introduktionen för en dryg månad sedan.
Som synes blir sortimentet begränsat, vilket är en kontrast till vad Bokus vanligtvis marknadsför och som man förknippar med nätbokhandel: miljontals titlar.
Ett spännande experiment oavsett. Man kan också fundera över ifall det är något som skulle kunna användas i Akademibokhandelns butiker – eller möjliggöra obemannade bokhandlar även på mindre orter. Å andra sidan skulle man då tappa en del av det som är bokhandelns styrka: personalen som rådgivare för kunderna.
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!