Internaffär på Bonniers: Clio köper Bonnierförlagen Lära

Bonnierförlagen Lära blir nu en del av edtechbolaget Clio i en internaffär inom Bonnierkoncernen. Foto: iStock.

Bonniers edtech-verksamhet Clio, som står bakom några av de mest använda digitala läromedlen i svenska skolor, förvärvar Bonnierförlagen Lära.

– Vi är stolta över att våra medarbetare på Bonnierförlagen Lära på kort tid har byggt upp ett förlag med ett så pass starkt erbjudande att en ledande läromedelsaktör som Clio knackar på. Deras kombinerade kompetens och erbjudande kommer att rita om kartan för läromedel, det är jag övertygad om, säger Mattias Fyrenius, VD för Bonnierförlagen, i ett pressmeddelande.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


“Affären är en del av en strategisk satsning som skapar en bättre koppling mellan digitala och tryckta läromedel, befäster Clios och Bonnierförlagen Läras positioner på den svenska läromedelsmarknaden”, skriver Bonnierförlagen.

– Det här är ett naturligt steg för Lära, och alldeles utmärkt tajming. Clio lanserar snart en ny plattform som bygger på lång erfarenhet av digital läromedelsutveckling, och de har gjort en imponerande utvecklingsresa som vi ser fram emot att påverka och ta del av. Lära har ett urstarkt författarstall och ett varumärke som vi har byggt upp helt och hållet tillsammans med lärarna, säger Marie Carlsson, förlagschef på Bonnierförlagen Lära.

Bonnierförlagen Lära har sedan starten för drygt tre år sedan byggt upp en katalog på cirka 100 läromedel i flera ämnen för förskola och grundskola. Förlaget har även attraherat flera stora författare med solida nätverk som Hans Persson, Tina Nordström, Micke Hermansson, Beppe Singer, Linda Palm och Johan Anderblad. Dessutom ingår det forskningsbaserade läromedlet Rik matematik som lanseras i dagarna.

– Vi är imponerade över de spännande läromedel Bonnierförlagen Lära utvecklat på kort tid och ser fram emot att jobba vidare med dessa även ur ett digitalt perspektiv. Vi ser också fram emot en förstärkning med viktiga erfarenheter inom lärande, säger Jan Lund, Clios styrelseordförande.

Bonnierförlagen Läras utgivning ger Clio tillgång till en ny målgrupp, förskola–åk 3, i Sverige. Kombinerat täcker de båda aktörernas utgivning fler ämnen i grundskolan samt alla produktsegment, vilket ökar möjligheterna att utveckla och växa verksamheten både på den svenska marknaden och internationellt.

– Förutsättningarna kan inte bli bättre – den här kombinationen får verkligen konkurrenskraft. Lägg till de samarbeten som Lära har, och planerar att inleda, med Bonnierförlagen och ett antal finfina författare där. Vi kommer att kunna erbjuda svenska lärare och elever något unikt, säger Marie Carlsson.

Clio har kontor i både Stockholm och Köpenhamn (där merparten av den tekniska utvecklingen sker).

Fotnot: Edtechföretaget Clio (som startade 2006) ska inte förväxlas med bokklubben Clio (som startade 1987).

Läromedelsmarknaden i Sverige

För fyrtio år sedan fanns fler än tjugo större läromedelsförlag i Sverige. I dag kvarstår endast sju: Clio (Bonnier), Gleerups Utbildning, Liber, Natur & Kultur (inklusive Digilär), NE (Nationalencyklopedin), Sanoma Utbildning (tidigare Bonnier) samt Studentlitteratur. (Källa: Rolf Ekelund)

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …