Enkelheten är storheten för årets Piratenpristagare, författaren Karin Brunk Holmqvist. Märkbart tagen av utmärkelsen konstaterar hon att det är det finaste pris hon fått – Fritiof Nilsson Piraten följer henne i skrivandet.
– Jag har varit kompis med Piraten i många år, trots att jag aldrig har träffat honom.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Ovanför skrivbordet där hon mejslar fram sina egensinniga berättelser hänger ett porträtt av Piraten. Går det trögt tittar hon upp på honom och får kraft att fortsätta. Med det sagt är Karin Brunk Holmqvist inte den som plågas av tunga skrivprocesser – berättelserna kommer till henne.
– Jag skriver om vanliga människor som kanske inte gör så stort väsen av sig, men som ändå utgör ryggraden i vårt samhälle.
Sen debut
Karin Brunk Holmqvist är 76 år och romandebuterade 1997 med Potensgivarna. Hittills har hon skrivit 13 böcker. Nästa bok är färdig och kommer att ges ut i september: Kyss Karlsson i nacken. Även denna gång tar hon oss till Österlen.
– Den utspelar sig i Vitaby, på en liten väg med sju fastigheter som ska hjälpas åt med vägunderhållet. Det blir lite olika meningar och dispyter.
Juryn beskriver i motiveringen ett författarskap ”som genomsyras av humor, värme och medmänsklighet” och konstaterar att Karin Brunk Holmqvist blivit folkkär och läst som få andra. Hennes verk är översatta till tyska, franska, danska, norska och finska.
– Jag tror att det beror på enkelheten och att folk känner igen sig.
Det dröjde länge till författardebuten, men hon visste redan som barn att hon ville ägna sig åt skrivande. När vuxna frågade brukade hon säga att hon ville bli journalist eller cirkusprinsessa – och hon tycker att hon hamnade ganska nära dessa drömyrken till slut.
Saknar läsarmötet
Hon älskar sina möten med läsarna och i dessa framträdanden får cirkusprinsessan i henne blomma. Kanske är det just därför som pandemin blivit oväntat jobbig för henne.
– Det har påverkat mig negativt. Jag hade trott att det skulle vara tvärtom, att man fick lugn och ro, men jag har inte varit ute på ett år. Jag har saknat kontakten med mina läsare.
Det är också i mötet med andra människor som hon hämtar stoff till sitt skrivande. Dramatiken finns i de enkla vardagssituationerna, om man bara har sina sinnen öppna, konstaterar hon. Men att dessa berättelser skulle göra henne till Piratenpristagare hade hon inte trott.
– Den här dagen ska jag alltid minnas som en stor sol som tänds på den österlenska himlen. Och ett stort tack till juryn som vågat utse en gammal tant till pristagare, sade Karin Brunk Holmqvist när utmärkelsen tillkännagavs utanför Piratenmuseet i Vollsjö.
Prissumman är 150 000 kronor och kommer att delas ut i Kivik den 12 juli.
Text: Cecilia Klintö/TT
Fakta: Piratenpristagare
De tio tidigare årens Piratenpristagare:
2020: Lina Wolff
2019: Fredrik Backman
2018: Johan Glans
2017: Nisse Hellberg
2016: Viveca Lärn
2015: Lasse Åberg
2014: Gösta Ekman
2013: Claes Eriksson
2012: Leif GW Persson
2011: Katarina Mazetti
Källa: Fritiof Nilsson Piratensällskapet
99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.