5 tänkvärda böcker om framtiden – boktips av författaren David Sikter

David Sikter, författare och datavetare. Foto: Pressbild

David Sikter ger oss fem tips på vetenskapligt trovärdiga böcker om superintelligens, mänsklighetens framtid och rymdresor.

David Sikter är utbildad datavetare och har även forskat inom elektroteknik. Han har ett stort intresse för teknik och vetenskap, och i synnerhet AI. Hans debutverk, science fiction-trilogin Berättelsen om Människan, är en vision av mänsklighetens och medvetandets framtid i Universum, som sträcker sig från närtid till tidens ände. 

Bokserien innehåller de fristående titlarna Autogenesis (2012), Introdus (2014) och Technocalypsis (2020). De båda första titlarna gavs 2021 ut på nytt i omarbetad version. Inriktningen beskrivs som ”hård science fiction”, science fiction med ambition på hög grad av vetenskaplig och teknisk trovärdighet.

– Utan tvekan har vi en mycket omvälvande tid framför oss, men någonstans är jag ändå försiktigt positiv. Jag tror att mänskligheten kommer att överleva. Det är ett sådant framtidsscenario som tecknas i Berättelsen om Människan, säger David Sikter.

Vi bad honom att tipsa om fem favoritböcker för den som vill läsa mer om mänsklighetens framtid, universum och AI.

Fermis Filter: En anledning att finnas av Alfred Ruth

En svenskskriven science fiction thriller (första delen i en planerad trilogi) om uppkomsten av superintelligent AI, som är både spännande och intressant. Framförallt gillar jag av de sociala utmaningarna och människornas olika strategier för att finna mening i ett samhälle där efterfrågan på mänsklig arbetskraft sjunkit kraftigt på grund av automatisering. Något som är tämligen unikt med boken är också att den har betatestats, med specialutvecklad programvara, på omkring tusen provläsare och tolv olika versioner av texten. En väldigt genomarbetad bok, med andra ord, och det märks! 

Superintelligens : vägar, faror, strategier av Nick Bostrom

Man kan nog säga att detta är den första akademiska boken som skrivits om ämnet superintelligens. I den går den välkände svenske filosofen Nick Bostrom, verksam vid universitetet i Oxford, med extrem grundlighet igenom och analyserar olika tänkbara scenarier, problem, föreslagna lösningar, och belyser argument och motargument kopplade till frågan. För den som är intresserad av AI-frågan är boken ett måste.

Factfulness : tio knep som hjälper dig förstå världen av Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund

Bill Gates blev så imponerad av den här boken att han ett tag hade en kampanj för att skänka bort gratisexemplar av eboken till alla högskoleutbildade som anmälde intresse på gatesnotes.com. Med siffror och statistik visar författarna att världen är mycket bättre än vad de flesta tror, och att många trender går åt rätt håll, något vi verkligen behöver bli påminda om idag. Även för den som redan sett några av Hans Roslings bejublade presentationer så vill jag rekommendera boken, då den definitivt lägger till en extra dimension. Ja, vi har många svåra utmaningar framför oss, men siffror som de som presenteras i denna bok ger mig hopp om att vi, mänskligheten, trots allt kommer klara det.

Googolplex av KG Johansson

En prisbelönt roman om rymdresor och resor mellan världar i ett multiversum, om strävan efter det ouppnåeliga och om vad som gör oss till människor, av en av Sveriges mest älskade science fiction-författare. Boken är kanske inte riktigt vetenskapligt stringent, men det är en mysig och tänkvärd bok, som jag verkligen gillade att läsa. 

Googolplex

Googolplex

  • Förlag: Wela förlag
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2011-11-18
  • ISBN: 9789186081331

Kontakt av Carl Sagan

Jag måste slänga in en gammal klassiker också, och då blir det den hyllade Carl Sagans Kontakt. En kosmisk feel good-roman om när mänskligheten får kontakt med en utomjordisk civilisation via radiosignaler. Tyvärr går den svenska versionen numer bara att hitta på begagnatmarknaden. Boken har också filmatiserats 1997, med Jodie Foster i huvudrollen som forskaren Eleanor Arroway. Vad jag verkligen gillade med boken var att den var så positiv och hoppfull i sin syn på livets framtid i Universum – och förstås, att författaren försökt skriva en så realistisk och trovärdig skildring som möjligt av hur ett möte med en utomjordisk civilisation skulle kunna gå till.

Kontakt

Kontakt

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,