Man ska inte vara rädd för att ge barnen läsutmaningar i påsk. Det menar litteraturforskaren April Enoksson som uppmanar föräldrarna att skippa lättläst.
Forskningen visar att barn behöver ett ordförråd och ju tjockare böcker, desto större variation på orden.
– Hela den här trenden med lättläst är modernt trams. Vi skämmer bort barnen. Vi fortsätter väl inte servera puré till barnen när de fått tänder eller hur? När de väl lärt sig läsa så kan de läsa vuxenböcker, säger April Enoksson.
Hon ska inom kort släppa sin doktorsavhandling med titeln Reading is No Joke – a study of students of the written word på University of Farmington där hon bedriver sin forskning. Ett appendix innehåller en lista med hundra utvalda böcker som hon rekommenderar att alla barn läser innan de fyllt arton.
Topp 5 av de 100 bästa
För Boktuggs räkning har professor Enoksson valt ut fem böcker som hon tycker är lämpliga att börja med för svenska barn som tröttnat på pekböcker.
1. Odysséen av Homeros
”Egentligen tycker jag att man ska läsa både Illiaden och Odysséen. Men det här är obestridligt världslitteraturens största äventyr. Egentligen ska den läsas på originalspråk, men för barn tycker jag att den svenska översättningen av Ingvar Björkeson är en bra introduktion innan man hunnit lära sig grekiska.”
[Book: ISBN hittades ej]2. Ulysses av James Joyce
”Jag har förstått att de här Dagbok för alla mina fans och Nikkis dagbok är populära bland barn. Det här är mycket bättre. Det här är litteratur. Det är 800 sidor språkligt fyrverkeri och bra alternativ för 9-12-åringar som vill bli något mer än Tiktokkers.”
Ulysses
- Förlag: Albert Bonniers Förlag
- Format: Storpocket
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2014-09-17
- ISBN: 9789100146238
3. Ringarnas herre av JRR Tolkien
”Det här är äkta fantasy som dessutom har en språklig rikedom. När barnen väl förstått att ett rum inte kan beskrivas med några få ord kommer de att uppskatta hur Tolkien målar upp allt i detalj. Ringens brödraskap, De två tornen och Konungens återkomst. Men egentligen ska man läsa Hobbiten också. Översättningarna av Erik Andersson och Lotta Olsson är så bra att det är okej med svenska, annars tycker jag barn i tonåren ska läsa på engelska ibland.”
Ringens brödraskap
- Förlag: Norstedts
- Format: Danskt band
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2019-08-28
- ISBN: 9789113084909
4. Canterburysägner av Geoffrey Chaucer
”De humoristiska Canterburysägnerna skrevs på 1300-talet och räknas till den brittiska litteraturens riktigt stora och betydelsefulla verk. Lite lättsamt tycker jag att man kan unna barnen. När man blivit lite äldre kan man ge sig på originalutgåvan.”
Canterburysägner
- Förlag: Bokförlaget Forum
- Format: Ebok (EPUB)
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-06-27
- ISBN: 9789137149110
5. Moby Dick av Herman Melville
”Barn gillar djur i huvudrollerna. Så varför inte en jättelik vit kaskelot? Här får de uppleva skiftande berättartekniker, hisnande perspektiv och underbar prosa som ger en tidlös läsupplevelse. Det här är den största och mest spännande sjöroman som någonsin skrivits. Hugo Hultenbergs översättning är fin för yngre barn, men jag tycker att de som fyllt elva bör läsa romanen på engelska.”
Moby Dick eller Den vita valen
- Förlag: Norstedts
- Format: Häftad
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2016-04-05
- ISBN: 9789113075440
Fotnot: Dessa boktips är hämtade ur Boktuggs nyhetsbrev #292 som skickades ut den 1 april 2021. Prenumerera gärna, det är kostnadsfritt, så får du fler (lite mer) seriösa boktips och nyheter varje vecka.