Sammanslagningen av Storytel och Norstedts blev klar i sommar, men nu börjar det praktiska arbetet att få alla it-system att jobba ihop. Ett av många val: Windows (Norstedts) eller Google Apps (Storytel)?
Även i den traditionstyngda förlagsbranschen använder både stora och små förlag mängder av it-system varje dag. Förutom ordbehandling, kalkylark, mejl och ekonomiprogram handlar det förstås om grafiska program och för de större förlagen royaltysystem och givetvis HR- och löneprogram.
Enligt uppgift till Boktugg har exempelvis Bonniers fått lägga mycket kraft på att integrera Adlibris IT-plattformar med resten av koncernen under åren efter uppköpet.
CIO Sweden har intervjuat Storytels VD Jonas Tellander om just utmaningen att slå samman Storytel med Norstedts och få allting att fungera bakom kulisserna.
– På it-området lever Norstedts fortfarande i Windows-miljö medan vi lever i Googlemiljö. Vi tycker att Gmail och Google Docs är fantastiskt bra. Det är enkelt att sätta upp, det är billigt och fungerar utmärkt. Norstedts har nyligen brutit sig loss från arvet på KF, som de var en del av. De har byggt upp en egen miljö som de tycker är visionär. Vi får se var vi landar där, säger Tellander till CIO Sweden.
Google eller Windows? Det är en ideologisk strid som brukar skapa nästan lika heta diskussioner som Apple vs Android – de två mobilplattformarna som Storytel hela tiden måste hålla sin app uppdaterad för.
En annan fråga som alltid dyker upp vid sammanslagningar är förstås gemensamma lokaler.
– Storytel och Norstedts sitter på egna avtal och hyreskontrakt, så frågan om en fysisk sammanslagning får vänta men vi försöker göra det lättare att åka mellan kontoren, säger Tellander i intervjun.