Är ebokspirater ett hot mot svenska förlag och författare som gör att vi säljer färre böcker? Boktugg surfar till sajter som utlovar fri nedladdning av pdf- och epub-filer.
Nästan varje vecka får vi frågan (eller ser den i Facebookflödet): Någon har piratkopierat min ebok – vad ska jag göra? Går det att polisanmäla eller kontakta Författarförbundet?
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
I veckan fick vi ett ännu mer spännande lead. Ett mindre förlag släppte en bok precis före jul, i pappersformat. Men redan till nyår fanns boken ute på en piratsajt som pdf. Trots att boken inte fanns till försäljning varken som pdf eller ebok utan bara i fysiskt format.
Piraterna lurar författare innan boken är ute
Det händer ju att hackers och piratkopierare gör sig extremt besvär för att komma över en ny het titel innan den finns i butik. Vi vet att det är så:
- Det finns de som låtsas vara en agent eller förläggare som mejlar författaren och ber hen skicka senaste versionen av sitt manus. Flera rapporterade fall i USA och Storbritannien, något New York Times uppmärksammat.
- Hemlighetsmakeriet kring Dan Browns böcker som tvingade svenska översättare att sitta på plats. Även Harry Potters förlag var livrädda för piratkopior av bok sju.
Så enkelt är det att scanna en bok
Att scanna en bok är enkelt idag. Bara ta pappersboken, riv bort pärmarna och skär bort limbindningen (eller är det en äkta trådbunden?) och mata in den i en scanner med OCR-tolkning. Eller bara scanna som bilder.
På nolltid har du en pdf som kan laddas upp på en piratsajt och säljas. Eller? Låt oss titta på ekonomin i detta. Inköp av bok. Tiden för att skära ner den, scanna den och paketera som en pdf. Det tar ändå några timmar. Hundratals kronor i arbetstid.
Om du inte investerar i en automatisk bokscanner – som fixar det utan att skada boken.
Piraternas bästa metod: fake books
Varför krångla till det? Den enklaste metoden är att skapa fejkade PDF:er och Epub-filer. Eller faktiskt inte ens skapa filerna, bara illusionen av att man har dem. Som att sälja en mobiltelefon på Blocket och skicka ett hålslag till köparen.
De flesta är inte pirater utan bedragare:
- Lockar med tusentals eböcker, bara registrera dig som medlem och visa att du inte är en pirat genom att lämna kreditkortsnumret.
- Lockar med att filen är klar för nedladdning, men istället för en ebok låta dig ladda ner en trojan.
Idag kan du läsa på Boktugg om hur Cayenne förlag hittade sin nya bok på en “piratsajt” och vi tittar på hur det kan dyka upp dussintals nya “piratsajter” varje vecka.
Fotnot: Den här artikeln är hämtad ur fredagens nyhetsbrev. Prenumerera kostnadsfritt för att hålla koll på bokbranschen.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.