Google lanserar verktyg för automatisk uppläsning tidigt 2021: eböcker blir ljudböcker

Google introducerar ett nytt verktyg för att skapa auto-narrated audiobooks med AI-röster. Just nu i beta, men alla förlag ska få tillgång i början av 2021. Bild: Google Play.

I början av 2021 kan alla eböcker bli ljudböcker. Förlag i USA och UK har fått testa en beta-version av Googles nya verktyg för ”auto-narrated audiobooks”. Det ska släppas för alla förlag ”tidigt 2021”.

Audible, Storytel och alla andra ljudbokstjänster kommer att få konkurrens av Google Play som vill förvandla varje bok till en ljudbok. Förutsatt att förlaget godkänner det givetvis, den minnesgoda kommer ihåg att Amazon redan försökt en gång med sin Kindle-platta. Då utlöstes en protestvåg bland förlag och författarorganisationer i USA som tvingade Amazon att retirera och göra det frivilligt. Vi fick en påminnelse om detta när Amazonägda Audible försökte texta ljudböcker automatiskt.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Men idag är läget ett annat. Vi har prenumerationstjänster som drivit ner priserna för konsumenterna och efterfrågan på ljudböcker är stor samtidigt som produktionskostnaderna är höga.

Boktugg skrev om talsyntes redan för tre år sedan och hur den skulle komma att revolutionera ljudboksbranschen i artikeln Nästa generations ljudbokstjänster låter dig välja bland 100 röster. De svenska streamingtjänsterna tittade redan då på tekniken. Storytel menade att talsyntes blir verklighet inom en inte alltför avlägsen framtid och Bookbeat konstaterade att talsyntes skapar många rättighetsfrågor.

Denna gång har Google jobbat tillsammans med förlag i USA och UK inför lanseringen. Det blir förlagen som kan välja att skapa ”auto-narrated audiobooks” av sina böcker.

”Julen är en perfekt tid för att koppla av och komma ikapp med några böcker, och ljudböcker gör det än mer bekvämt att försjunka i en berättelse. Men inte alla böcker, som dem skrivna av din favorit bland indieförfattare, blir ljudböcker”, skriver Google på sin blogg, och sedan kommer pitchen:

”Google Play, som jobbar tillsammans med förlag i USA och UK, kommer att använda auto-genererade inläsare så att böcker utan audioversion kan läsas upp – vilket innebär att du kommer att ha fler ljudbokstitlar att välja bland i Play Store. Förlagens verktyg för att skapa auto-narrated audiobooks befinner sig för tillfället i beta, men kommer att rullas ut till alla förlag tidigt 2021.”

I en kort reklamfilm beskriver sedan Google hur den som vill lyssna på en bok där auto-narration är aktiverad, kommer att kunna välja mellan flera olika AI-genererade röster (i videon finns sex varianter). Vilket är ungefär den framtid som Boktugg beskrev redan för tre år sedan.

Google presenterar den nya funktionen med auto-narrated audiobooks.

Men här talas än så länge endast om engelska böcker. När Googles teknik är redo att rullas ut på mindre språkmarknader som svenska framgår inte. Google har dock jobbat i mer än tio år på att förbättra text-till-tal-tekniken.

De har redan tidigare adderat olika funktioner för att läsa upp längre texter på Android-telefoner från exempelvis webbläsare. Boktugg skrev för 2,5 år sedan om att Google satsar på talsyntes för att förvandla alla eböcker till ljudböcker – vilket nu verkar ha kommit fram till en bredare lansering.

Utöver Google finns ett flertal företag som arbetar med talsyntes för ljudboksproduktion och de stora teknikbolagen Apple och Amazon har precis som Google stora projekt kring text-till-tal och röststyrning. Redan idag finns det ljudböcker som lästs in av datorprogram, inte människor, på engelska.

Så nyckelfrågan är givetvis: Har Google lyckats övertyga förlagen om att släppa rättigheterna till automatisk ljudboksuppläsning? Kommer även förlagsjättar som Penguin Random House att hoppa på tåget?

Just det. I dagsläget verkar iOS-användare lämnas utanför. Men Apple kanske har något liknande i bakfickan, liksom Audible/Kindle. Och det är upp till bevis för Storytel, Nextory och Bookbeat – hur långt har de kommit med sina lösningar för automatisk uppläsning av eböcker?

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,