Gourmand Awards har utsett Årets kokbok i Sverige 2020. Valet föll på Laga mig av Lotta Lundgren. Men det finns fler vinnare i de olika kategorierna – som ska representera Sverige i den internationella finalen nästa år.
– Det här är den finaste utmärkelse en kokbok kan få och jag är otroligt glad över juryns djärva val. Jag och mina medkreatörer ser mycket fram emot att representera Sverige i den internationella tävlingen, säger Lotta Lundgren som blev väldigt överraskad när hon nåddes av nyheten.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Gourmand Awards är världens största kokbokstävling. Lotta Lundgren och Laga mig representerar i och med utmärkelsen nu Sverige i den internationella tävlingen, vars final går av stapeln på Paris Cookbook Fair den 5 juni 2021 i trädgårdarna vid Louvren. Som Sverige-vinnare i kategorin Food Writing går boken vidare internationellt även där.
– Laga mig är en unik och underfundig kokbok. Lotta Lundgren lyckas göra oss nyfikna, fascinerade och rörda. De bästa kokböckerna är precis som den bästa litteraturen. Du kan känna och dela författarens själ genom sidorna, säger Edouard Cointreau, tävlingens grundare och ordförande i Gourmand Awards internationella jury, i ett pressmeddelande.
Sedan flera år tillbaka, i slutet av året, samlas de svenska vinnarna i Gourmand Awards Sverige på det franska residenset i Stockholm för att firas och lyckönskas inför den internationella finalen. I år finns inte den möjligheten med tanke på virussituationen. Frankrikes ambassadör Etienne de Gonneville sänder istället en hälsning:
”Mina varmaste lyckönskningar till Lotta Lundgren inför finalen i Paris och jag ser fram emot att ta emot de nominerade på Residenset nästa år.”
– Hållbarhet, livsnjutning, drömmar och resor kan gå hand i hand. Sverige har många starka författarskap inom mat och dryck som visar på just det. I en föränderlig värld är det viktigare än någonsin att finna gemensamma nämnare med varandra och andra länder. Därför är Gourmand Awards, Årets kokbok och gemenskapen runt maten precis det vi alla behöver, säger Pelle Agorelius som representerar Gourmand Awards i Sverige, i samma pressmeddelande.
Årets kokbok i Sverige 2020 är Laga mig av Lotta Lundgren.
Årets dryckesbok i Sverige 2020 är Dryckesspel av Dan Glimne.
Men som vanligt är det många vinnare bland svenska kokboksförfattare och förlag. Gourmand Awards hade tjänat på att minska antalet kategorier. Till skillnad från en del andra tävlingar tar de dock inte ut någon anmälningsavgift från förlagen som skickar in sina böcker.
Här är alla svenska vinnare av Gourmand Awards 2020
Kategorinummer, kategori, titel, upphovsmän (förlag)
Kokböcker och matkultur:
A03 MAN CHEF BOOK: Husmanskost, Pontus Frithiof, Tor Stålhandske
A04 WOMAN CHEF BOOK: Happy Me, Marie Andersson Butler (Bladh by Bladh)
A05 FOR PROFESSIONALS BOOKS: Husmanskost, Pontus Frithiof, Tor Stålhandske
A05 FOR PROFESSIONALS – FREE PDF: A Taste of The Future (ABB)
A06 SPECIAL AWARDS – BOOKS: Oma Maa Mustikka Vårt blåbärsland (Sverigefinska Riksförbundet)
A08 CELEBRITY CHEF – EUROPE: Grönsaker A-Ö, Paul Svensson (Bonnier Fakta)
A11 ENTERTAINING: Min plats på jorden, Petter Alexis (Norstedts)
A12 FIRST COOKBOOK: Härifrån, Anders Johnsson
A13 BLOGGER: Veckans matsedel, Zeina Mourtada (Bonnier Fakta)
A14 SELF PUBLISHED: Det Goda Livet, Daniel Berg
A15 COOKING SCHOOLS / EDUCATION: Hem & Konsumentkunskap, Tina Nordstrom, Josse Haamer von Hofsten (Bonnierförlagen Lära)
A16 HOTELS: Mundekulla Cooks, Stephanie Verstift
Publishing
B01 SPECIALIZED COOKBOOK PUBLISHER: Holm & Holm books, Ingela Holm
B01 TRADE PUBLISHER: Natur & Kultur
B02 BEST OF THE BEST BOOKS CANDIDATES: Laga mig, Lotta Lundgren (Albert Bonniers Förlag)
B06 PHOTOGRAPHY: Catch and cook, Leif Milling (Ågrenshuset)
B07 ILLUSTRATIONS: Himla Gott, Himla Bra, Karolina Janson, Illustrations Henrietta Nyvang (Tukan)
B08 DESIGN: Flowers & Baking, Annelie Andersson (Bladh by Bladh)
B12 TRANSLATION: Swedish Kitchen Stories, Louise Bondebjer (Kakao Forlag) in English
B22 UNIVERSITY PRESS: Food cultures in Sápmi, Marcus Fjellström (Stockholm University)
B25 UNESCO BOOKS: Destination Jokkmokk, Laponia World Heritage, Swedish Lapland (Jokkmokk)
Länder & regioner
C01 LOCAL – REGIONS: Food from the Islands, Öarnas mat, Annika Edestrand, Lasse Burell (Max Ström)
C01 LOCAL – CITIES: Filipstad smakar godast (Vivenda)
C02 INTERNATIONAL: Always hungry, Sofia Henriksson (Bonnier Fakta)
C05 MEDITERRANEAN – DUN GIFFORD AWARD: Medelhavsmat i solen, Sanna Töringe (Semic)
C06 NORDIC: Myllymäkis menyer, Tommy Myllymäki (Natur & Kultur)
C07 EASTERN EUROPE: Recipes & stories from Georgia, Anastasia Lundqvist, Charlotte Pruth
C09 CHINESE: Kinamat varje dag, Jonas Cramby (Natur & Kultur)
C10 INDIAN / SRI LANKAN: Mitt indiska liv, Malin Mendel (Norstedts)
C11 JAPANESE: The Japanese Issue, Fool #8 (Fool)
C18 ASIAN – PUBLISHED OUTSIDE ASIA: Det gröna Asien, Rain Lundström (Norstedts)
C21 CARIBBEAN: Roots : Jamaicansk mat & kultur, Kristian Smith (Natur & Kultur)
C22 ARCTIC: Destination Jokkmokk, Swedish Lapland, Laponia World Heritage (Jokkmokk)
Sweden’s Strategy for the Arctic Region (Government Offices)
Livsstil
D01 CLIMATE & FOOD BOOKS: Young environmental heroes cookbook, Göra Gott, Malin Landqvist, Victoria Voss, Foreword Johan Rockström (Max Ström)
D01 FOOD WASTE: No Waste, Just Taste, Karin Sundgren (Bookmark)
D01 SUSTAINABLE – BOOKS: Kornas Planet, Ann-Helen Meyer von Bremen, Gunnar Rundgren (Ordfront)
D02 HEALTH & NUTRITION: Dietistens val, Johanna Andersson, Caroline Wilbois (Norstedts)
D03 CHILDREN: Barnens Kockskola Vego, Sara Begner (Norstedts)
D04 FOOD WRITING: Laga mig, Lotta Lundgren (Albert Bonniers Förlag)
D04 NOVELS: Familjen Morelli, Per Schlingmann, Karl Ljung (Strawberry)
D05 CULINARY HISTORY: Maträtternas Historia, Ted Wärnåker (Grenadine/Stevali)
D10 DIET BOOKS: Happy me, Marie Andersson Butler (Bladh by Bladh)
D11 FAMILY: Veckans matsedel, Zeina Mourtada (Bonnier Fakta)
D12 SENIORS BOOKS: Leva Livet, Hela Livet, Mai-Lis Hellénius, Tommy Cederholm (Holm & Holm Books)
D15 NATURAL FOOD: Äta vilda växter, Lisen Sundgren, Nadia Nörbom (Bonnier Fakta)
Ämnen
E01 EASY RECIPES AT HOME: Mat med Guldkant, Catarina König (The Book Affair)
E02 SINGLE SUBJECT: Brynt smör, Julia Tuvesson (Norstedts)
E03 DESSERTS & PASTRY: Tårtor, Cecilia Hagerling Larsson (Norstedts)
E05 FISH & SEAFOOD: Vildplockade Ostron, Lotta Klemming (Natur & Kultur)
E06 VEGETARIAN: Mundekulla Cooks, Stephanie Verstift
E08 BREAD: Lindas nya matbröd, Linda Andersson (Semic)
E10 MUSHROOMS & TRUFFLES: Svamparnas planet, Jesper Nyström (Bonnier Fakta)
E11 FRUIT: Gröna, Sköna Tillbehör, Birgitta Höglund (Bladh by Bladh)
E12 MEAT – BOOKS: Den svenska korvresan, Jan Scherman (Norstedts)
E13 VEGAN: Plant based, Växtbaserat, Therese Elgquist (The Book Affair)
E16 ICE CREAM: Gelato, Hanna & Angelo Scarfò (Natur & Kultur)
E17 SANDWICH: Smörgåstårtor och smörrebröd, Birgit Nilsson Bergström (Semic)
E19 FERMENTATION: Stora boken om fermentering, Jenny Neikell (Norstedts)
Dryckesböcker
W1-4 CANDIDATE BEST OF THE BEST: Drinking games, Dryckesspel, Dan Glimne (Grenadine)
W1-6 EUROPEAN WINE: Fino! Sherry, Johan Franco Cereceda (Carlsson)
W2-2 COFFEE: Fika, Made in Sweden, Stina Almroth (Albertine Publishing)
W2-5 COCKTAILS: Jakten på en Perfekt Dry Martini, Hans-Olov Öberg (LB Forlag)
W2-6 FOOD & WINE: Vino vego, Michel Jamais (Tukan)
W3-1 HISTORY: 101 Snapsvisor, Dan Glimne (Grenadine/ Stevali)
W3-2 WINE EDUCATION: Winesplaining, Anders Melldén (Roos & Tegner)
Fakta om Gourmand Awards
Sedan 1995 har Gourmand Awards årligen letat efter världens bästa kokbok. Från Sverige har hundratals dryckes- och kokböcker bedömts av tävlingens internationella jury. Alla svenska vinnare som Gourmand Awards valt ut är därmed också vidare i tävlingen, kvalificerade att tävla om titlarna Best in the World i sin respektive kategori. De får nu rätten att kalla sig Winner Sweden och får även möjlighet att marknadsföra sin bok med dekaler och diplom signerade av Edouard Cointreau, grundare och president av Gourmand Awards, tillika ordförande i den internationella juryn i tävlingen.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!