Den skenande smittspridningen resulterar i ett nytt dråpslag mot kultur- och nöjesområdet. Nu sänks publiktaket från 300 till åtta personer vilket i praktiken utesluter författarsamtal.
Taket för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar sänks till max åtta personer. De nya restriktionerna träder i kraft den 24 november och ska gälla i fyra veckor, meddelar regeringen.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
– I våras såg vi en stor följsamhet. Det räckte långt med råd och rekommendationer för att de allra flesta skulle hålla avstånd och avboka planer. Nu är följsamheten lägre, säger statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff.
Beskedet är ett nytt hårt slag mot kultur- och nöjesbranschen. Så sent som den 22 oktober kunde branschen glädjas åt ett undantag för publik på exempelvis teatrar, konserter och biografer, där 300 sittande personer tilläts med ett visst avstånd mellan dem.
Körledaren, artisten och konstnären Caroline af Ugglas är en av många inom kultur- och nöjesbranschen som påverkas av den nya publikgränsen på åtta personer.
– Jag är redan så pass knäckt så jag kan knappast bli mer knäckt, säger Caroline af Ugglas till TT och fortsätter:
– Men jag är en positiv person. Jag går hela tiden och tror ”snart så!”, men alla de här tillbakadragningarna gör att man förstår att saker och ting tar längre tid. Jag sätter min tilltro till vaccinet.
Regeringen meddelar även man tar bort undantaget för restauranger med artister som underhåller matgäster. Från den 24 november blir det därmed i praktiken omöjligt att bjuda matgäster på levande musik.
Text: Oskar Carlsson/TT, Klara Stefansson/TT
Fakta: Publikrestriktioner
Den 22 oktober meddelade regeringen att sittande publik på högst 300 personer tillåts på kultur- och sportevenemang från den 1 november, med högst två personer i varje sällskap.
Den 29 september beslutades om ett undantag för kaféer och restauranger, för att göra det möjligt att anordna konserter på serveringsställen.
Taket för sammankomster sänks – detta gäller
Publiktaket stramas åt rejält – allmänna sammankomster med fler än åtta deltagare förbjuds. Siffran ska även ses som ”normerande” för privata evenemang och tillställningar. Men vad räknas egentligen som en allmän sammankomst?
Den ökande smittspridningen av coronaviruset i Sverige har fått regeringen att fatta tuffare beslut när det gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Huvudregeln har varit 50 personer med undantag för 300 personer för vissa evenemang.
Gränsen sänks nu till åtta personer och ska träda i kraft den 24 november och gälla i fyra veckor.
Vad innebär då en allmän sammankomst?
Förbudet gäller formellt för de tillställningar som man behöver söka tillstånd för hos polisen – allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som riktar sig till allmänheten.
Teaterföreställningar, demonstrationer, föreläsningar och konserter räknas till exempel som allmänna sammankomster. Idrottsevenemang räknas i sin tur som en offentlig tillställning.
Vilka omfattas inte?
Privata tillställningar, så som fester, företagsevenemang eller begravningar – tillställningar som inte riktas till allmänheten – omfattas inte av förordningen formellt.
Till den här kategorin hör till exempel gym, simhallar, bibliotek, restauranger, skolor, allmänna färdmedel, torg, köpcenter och liknande.
Regeringen och Folkhälsomyndigheten har däremot gått ut med råd och riktlinjer om att människor bör avstå från att exempelvis röra sig i butiker, gå på gym och träffa andra än de personer man bor med. Regionerna kan här ha lite olika lokala råd beroende på hur smittspridningen ser ut just där.
Om man bryter mot gränsen för allmänna sammankomster, vad händer då?
Polisen har möjlighet att ställa in eller upplösa sammankomster som strider mot förbudet, så länge det är en offentlig tillställning eller allmän sammankomst.
Anordnare kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.
Vad var det för gräns på 300 deltagare som man beslutade om i oktober?
Den 22 oktober meddelade regeringen att man beslutat om ett undantag i förbudet för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på fler än 50 personer.
För teater, konserter, biografer och sportevenemang med sittplatser satte man gränsen till 300 personer, med visst avstånd mellan dem.
De lättnaderna trädde i kraft den 1 november. Undantaget blir kvar men i praktiken har det ingen betydelse då alla regioner i landet har hållit fast vid det lägre taket på 50 personer. Det taket sänks nu från 50 till åtta personer.
Text: Malin Johanson/TT
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.