Utmärkelsen Årets trädgårdsbok går i år till boken Ormbunkar, skriven av trädgårdsmästaren Anton Sundin.
Årets trädgårdsbok utdelas årligen av trädgårdsföreningen Gartnersällskapet. I år har juryn valt ut boken Ormbunkar av trädgårdsmästaren Anton Sundin, utgiven av Langenskiölds. Elisabeth Svalin Gunnarsson står för fotografierna och JoJo Form för formgivningen.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Motiveringen lyder: ”Anton Sundins Ormbunkar introducerar en försummad växtgrupp med en fanfar. Från omslag till register är det en vacker och välgjord bok, som både informerar och inspirerar. Med generösa kapitel om biologi, odling och kulturhistoria målar den ett porträtt av ormbunken i stort, mer än den ger oss ingående sortbeskrivningar. Det är därför inte den slutgiltiga boken om ormbunkar, men kanske den som åter väcker 1800-talets ormbunksmani. Låt den ligga framme på ditt soffbord och smitta fler.”
– Vi känner oss överväldigade, hedrade och fantastiskt glada över utnämningen. Det fina priset är Trädgårdsböckernas ”Nobelpris”, säger Susanne Hamilton, förlagschef på Bokförlaget Langenskiöld.
Ormbunkar är en guidebok till ormbunkarnas botaniska och formskapande värld men också en handbok i konsten att odla dem. Trädgårdsmästaren och författaren Anton Sundin jobbar som trädgårdsingenjör och driver ett företag med kursverksamhet och föreläsningar.
Årets trädgårdsbok initierades 2003 och har som ambition att lyfta fram trädgårdsböcker av god kvalité. Det delas ut av Stockholms Gartnersällskap, är Sveriges äldsta trädgårdsförening som funnits ända sedan 1848. Förra året gick priset till Lotte Möllers Bin och människor.
Priset skulle ha delats ut under en bokkväll på Rönnells antikvariat, men eventet ställdes in på grund av ökad smittspridning i Stockholmsområdet.
Årets trädgårdsbok 2020
Ormbunkar
- Förlag: Bokförlaget Langenskiöld
- Utgiven: 2019-09-13
Ormbunkar: Upptäck, fascineras, odla
Ormbunken är en vacker och förtrollande växt. Under deras skugga vilade dinosaurier för miljontals år sedan och i dag möter vi ormbunken i skogen, i trädgården, som krukväxt och i design och heminredning. Har man väl upptäckt ormbunkar ser man dem plötsligt överallt och de är nu på väg att bli vår nya odlarvurm. Läs mer »