Olof Lundh i närkamp med Zlatan och Hamrén i ny bok

Ny bok av fotbollsjournalisten Olof Lundh skildrar bland annat Zlatan Ibrahimovic och Erik Hamrén.
Erik Hamrén klappar om Zlatan Ibrahimovic efter play off-matchen till EM i Köpenhamn 2015. Matchen slutade 2–2 vilket tog Sverige till mästerskapet. Arkivbild: Anders Wiklund/TT.

Som världsstjärna bar han landslaget under många år. Men hur var Zlatan Ibrahimovic som medspelare och lagkapten? I sin nya bok ”Landslaget enligt Lundh” synar fotbollsjournalisten Olof Lundh det senare. Anonymt berättar spelare och ledare om hur Ibrahimovic flera gånger öppet kritiserade och förminskade lagkamrater.

Vad sägs i omklädningsrummet? Hur är relationen mellan spelarna och förbundskaptenen? Lundh avhandlar allt från missnöjet med Fredrik Ljungbergs påstådda divalater, Erik Hamréns ledarskap, Ibrahimovics makt över allt och alla till färska kontroverser.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Lundh har grävt och rotat vidare i några uppmärksammade händelser, men han bjuder också på en hel del nytt från insidan med hjälp av berättelser från tidigare landslagsledare- och spelare.

Författaren uttrycker också sin oro för landslagsfotbollens framtid.

”Landslaget livsviktigt”

”Vi borde fridlysa tävlingsvärdet för landskamper. För svensk fotboll är landslaget livsviktigt. Men det gäller att njuta medan det fortfarande finns EM-kval och VM-kval och mästerskap. Ingen ska inbilla mig att det är helt säkert att landskamperna överlever när Europas toppklubbar med Uefas stöd jagar ännu fler och större intäkter på nya marknader”, skriver Lundh.

Historiebeskrivningen i kapitlet om förbundskaptenerna Tommy Söderberg, Lars Lagerbäck, Erik Hamrén och Janne Andersson följer mestadels redan kända och omskrivna förhållanden, men i detaljerna förstärks personporträtten. Söderbergs och Lagerbäcks tid vid rodret åldras bättre än Hamréns, det framgår med all önskvärd tydlighet i boken.

Går hårt åt Hamrén

Lundh går med hjälp av sina källor hårt åt Hamrén, som framställs som en osäker och nyckfull ledare utan förmåga att hantera Zlatan Ibrahimovic, i synnerhet när denne kastade ur sig hårda ord mot lagkamrater. En spelare berättar om hur en medspelare blev föremål för Ibrahimovics utbrott i landskampen mot England när Friends arena invigdes 2012.

”Zlatan var fruktansvärt hård mot NN (spelarens namn) och bröt ner honom även om han försökte svara emot. Hamrén stod bara vid sidan och till slut sade han: ’NN, nu räcker det.’ Där tappade Hamrén många spelare och även sådana som varit nära honom”, säger en spelare som var med i omklädningsrummet.

Ett annat anonymt vittnesmål redogör för hur Ibrahimovic kritiserade en annan spelare efter EM-premiären (1–1) mot Irland i Paris 2016:

”Det var bland det värsta jag varit med om och ingen vågade riktigt gå emellan heller, varken ledare eller spelare. Och det pågick länge. En av de äldre ledarna gick till och med ut och stängde dörren efter sig. Jag ångrar mig fortfarande, men jag vågade inte säga något”, säger en som var med i omklädningsrummet.

”Riktiga divalater”

Lundh menar att det skapades en jasägarkultur kring världsstjärnan, som denne knappast valde själv. Det mesta accepterades för att hålla Ibrahimovic på gott humör och Lundh påpekar att Erik Hamrén hade en mycket svår uppgift.

”Många har råkat ut för Zlatans okontrollerade ilska, men det råder en tystnadskultur kring det och problemen som kommer i kölvattnet. Ingen bekräftar saken öppet för man vet att då riskerar man ilska inte bara från Zlatan utan även från hans supportrar”, skriver Lundh.

”Ingen bra strämning”

Även bilden av Fredrik Ljungberg revideras något av Lundh. Vid sidan av alla framgångar på planen med Arsenal väckte mittfältsstjärnan på sin tid uppmärksamhet bland annat för sin klädstil, det färgade håret och reklamjobb i kalsongbranschen. Att han och Zlatan Ibrahimovic inte gärna tog en fika tillsammans är väldokumenterat, mindre känt är att vissa landslagskamrater irriterade sig på Ljungbergs beteende inom gruppen.

”Ljungberg kunde kräva behandlingar när de ansvariga egentligen var lediga på eftermiddagen, eller beställa upp grejer på rummet som sedan inte rördes, säger en uppgiftslämnare.

Samma person uppger:

”Även om rätt många hade stört sig på Ljungberg som ofta gick sin egen väg så gav han sig inte på andra spelare som Zlatan har gjort. Det var ingen bra stämning i landslaget efter att Tommy Söderberg slutade (2004). Hans roll (som ledare) var underskattad.”

Erik Hamrén har till TT avböjt att kommentera uppgifter i boken. TT väljer även att inte namnge de spelare som uppges ha blivit hårt kritiserade av Ibrahimovic.

Text: Henrik Skiöld/TT

Ny bok om fotbollslandslaget av Olof Lundh

Landslaget enligt Lundh

Landslaget enligt Lundh

  • Förlag: Bazar Förlag
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-09-25
  • ISBN: 9789180060240
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

Fakta: Olof Lundh

Född: 16 oktober 1966 i Lund.

Yrke: Fotbollsjournalist på TV4. Tidigare verksam i Göteborgs-Posten och i Expressen.

Övrigt: Utsedd till årets sportjournalist 2015, mottagare av Per Wendel-priset till årets nyhetsreporter 2016. Har bevakat herrlandslaget i fotboll sedan slutet av 1990-talet.

Kuriosa: Håller på Landskrona Bois och Leeds United.

Aktuell: Släpper boken Landslaget enligt Lundh (Bazar förlag) i veckan. Har tidigare gett ut Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll (2016) och Allsvenskan enligt Lundh : makten, pengarna och tystnaden i svensk klubbfotboll (2018).

LÄS ÄVEN: Bazar satsar på livestreaming för bokreleaser.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.


TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,