Tecknandet har följt med henne sedan barnsben och under åren har hon erhållit flera utmärkelser och stipendier för sina alster . Nu prisas serietecknerskan Li Österberg ännu en gång med Gunvor Göranssons Stora Kulturpris 2016.
Det är enligt juryn för ”hennes skarpa, kunniga och välformulerade berättarkonst” som Li Österberg tilldelas priset. Motiveringen forsätter med:
”Hennes teckningar är ytterst noggrant och själfullt utförda och korresponderar på ett sinnligt sätt med texterna.”
Redan år 2000 påbörjade Li projektet Johannasviten tillsammans med manusförfattaren Patrik Rochling. Den bygger på flera korta berättelser som handlar om feministen Johanna. Under åren har Johannas liv följt Li’s och till sist har serierna blivit en stor samling som spänner över sju år – från 2003 till 2010.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
– Jag tecknar för att det främst är det som får mig att må bra, berättar Li. Det är mitt sätt att vara kreativ och att nå ut till andra människor. Inspiration kan jag få från allt möjligt. Böcker, filmer, andra serier och saker som jag varit med om.
Hon har tecknat sedan hon var liten. Då var skapandet ett uttryck för hennes fantasi som fick utlopp genom pennan.
– Jag hade inte så lätt att skaffa vänner – i vuxen ålder har jag diagnostiserats med autism – och satt ofta för mig själv och tecknade, säger Li. Från början skrev jag små berättelser som jag illustrerade, men någon gång under mellanstadiet gick jag mer och mer över till serier.
Förutom Johannasviten har Li gett ut böcker som Det är inte så här det ska vara (2008), Med andra ögon (2011) och Neyia (2012). Dessutom ger hon ut Agnosis som fanzin.
– Jag brukar väldigt sällan tänka på någon speciell målgrupp när jag gör en serie utan tecknar från hjärtat, säger Li. Den berättelse jag tecknar är den som jag själv skulle vilja läsa. Ibland får jag för mig att det egentligen är ett ganska oprofessionellt förhållningssätt.
Just nu arbetar Li och Patrik på den avslutande delen i en triologi om Eliana som är en karaktär från Johannas universum. Men om det verkligen blir det sista återstår att se.
– Patrik har idéer till åtminstone en bok till efter det, men vi får se hur det blir, säger Li. Faktum är att jag föredrar att teckna på egna projekt. Men ibland kan det vara bra att ta en paus från det egna tecknandet. Samarbetet med Patrik Rochling inleddes under en period då jag hade extrem inspirationsbrist och inte kom någon vart med mina egna serier.
Deras gemensamma arbete som startade på nätet för 16 år sen blev gynnsamt. Patrik har skrivit manus och tecknat vissa bakgrundsbilder till Johannasviten medan Li stått för figurskiss och tuschning. Samlingen har fått stora lovord och 2013 visade Sveriges Television dokumentärfilmen ”Patrik och Johanna” vars handling kretsar kring deras arbete och autism.
Om utvecklingen av sitt eget tecknande under åren säger Li att hennes karaktärer gått från att ha något cartoonigt över sig till att bli mer verklighetstrogna i takt med att hon blivit bättre på att avbilda anatomi.
Prissumman för Gunvor Göranssons stora kulturpris uppgår till 50 000 kr.
– Det är jätteroligt att få ett sådant erkännande, säger Li om priset. Det är världens ego boost. Och att jag får pengar innebär ju att jag kan lägga mera tid på tecknandet.
Utöver det pågående samarbetet med Patrik jobbar hon just nu på en serie som är inspirerad av den grekiska mytologin, en fascination hon har haft med sig länge:
– Jag har alltid varit intresserad av mytologi och folklore rent allmänt och under tonåren fastnade jag för den grekiska mytologin. Kanske var det för att gudarna var så mänskliga och lätta att göra till seriefigurer.
Den 18 augusti tar Li emot Gunvor Göranssons Stora Kulturpris i Högsbo kyrka.
Foto: Gabriel Liljevall
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!