Lägre royalty från Storytel till förlagen för andra kvartalet – lägsta sedan momsen sänktes

Storytels revenue share-modell gör att royaltyn till förlagen både kan öka och minska beroende på hur lyssning och läsning utvecklas i tjänsten. Foto: iStock. Grafik: Boktugg.

Förlagen har fått sina kvartalsrapporter (Q2-2020) från Storytel och även om volymerna ökade sjönk ersättningen per timme. De flesta får nu 2,00 kr per timme jämfört med 2,29 kr för Q4-2020.

– Det här är ju baksidan av revenue share och obegränsad lyssning. Det är väl alla som varit hemma på grund av coronakrisen och konsumerat ljudböcker i mängder. Storytel växer men vi får ta smällen genom att få lägre betalt för våra böcker, säger en förlagschef som vill vara anonym.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Boktugg har i flera omgångar rapporterat om ersättningsnivåerna från Storytel till förlagen för läsning av eböcker och lyssning på ljudböcker. Sedan 1 januari 2019 har de flesta förlag (inte alla) en ersättning per timme. Även läsning av eböcker räknas om till tidsenhet baserat på textens längd.

För att vara tydlig så talar vi om två olika belopp. Dels den royalty som Storytel räknat fram utifrån totala intäkter och total lyssning under kvartalet som ger en timpeng som för andra kvartalet i år landade på 4,00 kronor, en minskning med 5,2 procent från första kvartalet då motsvarande belopp var 4,22 kr och en rejäl nedgång (-12,7 procent) jämfört med fjärde kvartalet 2019 då det landade på 4,58 kronor.

Grafik över utvecklingen av royaltyn sedan Storytel införde timbaserad ersättning. Den undre grafen visar förlagens andel vid 50-50 split. Grafik: Boktugg.

Den ska tilläggas att dessa ersättningar ökade tredje kvartalet förra året efter att momsen sänktes till 6 procent den 1 juli 2019. Timpengen gick då upp från 3,66 kr till 4,30 kr per timme.

2 kr per timme till förlagen

Men, detta är alltså underlaget för revenue share. De fyra kronor som blev facit för Q2-2020 ska alltså delas mellan Storyel och förlaget. Med standardavtalet är det 50-50 men det finns förlag som har bättre avtal med ytterligare några procent. Eller, sägs det, i något fall en fast ersättning per timme.

Till förlaget utfaller alltså 2 kr per timme ljudbok. Dessa pengar ska sedan delas med författaren vars avtal skiftar än mer. Det finns förlag som betalar 17 procent i royalty (dvs 34 öre per timme) och det finns de som betalar 25 procent eller ännu mer för bästsäljande författare med agenter.

Är detta bra eller uselt betalt? Det beror på hur man räknar och – precis som med en pappersbok – hur mycket man säljer. Antag att ett förlag tidigare sålde 1200 exemplar inbundet av en bok och då fick in 100-150 000 kronor. Om den som ljudbok är tio timmar så blir det futtigt även om man dubblar och säljer 2400 streams (x 20 kr per fullt lyssnad ljudbok) eftersom 48 000 kr visserligen kan täcka inläsare och studiokostnad för ljudboken – men förlaget måste fortfarande betala redaktör, korrekturläsare, formgivare och författare.

Å andra sidan har förlaget också skapat en digital produkt som kan säljas i åratal utan lagerkostnader. Och en längre bok kan faktiskt ge rätt hyfsat betalt – särskilt om man ställer det i relation till pocketbokens fpris. Ta deckare på 15-20 timmar så ger de högre ersättning än en tryckt pocketbok för både förlag och författare. Däremot inte i jämförelse med en inbunden bok – eller download.

Kalkylen för en bokutgivning förändras med digitaliseringen. För vissa författare innebär streaming att de ”säljer” oerhört mycket fler ”exemplar” än de skulle gjort i fysisk form, för andra är det en klar nackdel att konsumtionen flyttar till öronen.

Fotnot: Andra ljudbokstjänster som Bookbeat, Nextory och Bokus Play betalar en fast ersättning per ljudbok. I några fall även där timbaserad, men utifrån avtal med respektive förlag.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,